KOMŠIĆ NAPAO ŠMITA: Nemcu pobrojao čak 3 greške
Željko Komšić, Foto: Printscreen/Youtube

SKANDAL

KOMŠIĆ NAPAO ŠMITA: Nemcu pobrojao čak 3 greške

"Šmit je, da li zbog kratkoće vremena otkako je visoki predstavnik ili brzine ili nekih drugih razloga, izrekao nešto što nije po Ustavu BiH", rekao je hrvatski predstavnik i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić

Objavljeno: 14:24h

- Dakle, u Predsedništvu BiH ne sede predstavnici naroda, nego ljudi koji su izabrani iz reda konstitutivnih naroda. Druga stvar, sve ono što je on tu rekao zapravo se kosi sa nekim osnovnim demokratskim načelima po kojima živi npr. i zemlja iz koje on dolazi. Dalje, on govori o Hrvatima. Hrvati su zastupljeni u institucijama BiH na način kako je to propisano Ustavom i zakonima. Po meni, on meša HDZ i Hrvate. Hrvati čak većinom ne glasaju za HDZ. Naš ustavni sistem ne razvrstava birače na Hrvate, Bošnjake i Srbe, bez obzira kakva je realnost na terenu. Kada je reč o glasanju naš Ustav prepoznaje građane entiteta, kada je reč o predsedništvu. Tvorci dejtonskog Ustava su sigurno imali na umu i ovakve stvari, ali su ipak pokušali da sačuvaju taj građanski moment. Mislim da je Šmit napravio grešku. Odabrao je stranu odmah na početku i svaki njegov budući potez će biti opterećen nekom vrstom sumnje. I to je njegov problem. Ja znam šta je Ustav i šta je Dejton. Dejtonski Ustav se može menjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i nigde više. Dakle, on ne podleže intervencijama bilo koga, izuzev Parlamentarne skupštine BiH. To je jedna greška u koju je upao Šmit. Druga je pogrešno tumačenje, treće je greška koju je napravio u političkom pristupu, odnosno to što je svoju poziciju već svrstao na jednu stranu, kazao je Komšić.

Ističe da su znali da su to pozicije Šmita i pre nego što je on zvanično preuzeo svoju funkciju.

- Nisam očekivao da će napraviti takvu početničku grešku. Znao sam za njegove stavove. Ja mu zaista želim uspeh na ovoj poziciji. U tom razgovoru koji smo imali na Bledu sam mu morao objašnjavati kako neke stvari funkcionišu po Ustavu BiH. Da se razumemo, ja Šmitu i dalje dajem podršku i davaću mu podršku i ljudsku i političku, na način da od njega očekujem da donese neke evropske vrednosti u BiH. Ne doživljavam ovo niti kao kakvu tragediju sve dok, kao posledica njegovih stavova, ne bude neki potez koji je po meni loš, pa čak i poguban po BiH."

O izjavi ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji ga je pozvao da podnese ostavku budući je protiv konstitutivnosti koja je zagarantirana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, Komšić kaže: "Ne znam čijim Vulinom da nazovem Grlić Radmana, zagrebačkim, hrvatskim, Plenkovićevim ili Milanovićevim, ali on očigledno ima tu poziciju, kao što Vulin ima poziciju kod Vučića. I nije moje da, sa ove pozicije na kojoj se nalazim, dalje ulazim u komentare takvih gluposti."

Grlić Radman mu je ubrzo odgovorio. Pozvao ga je da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručivši da ne predstavlja Hrvate u Predsedništvu BiH niti ga je briga za njih.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.