Referendum pokrenuo lavinu: Zapad se sveti, Dodiku preti izolacija! (FOTO)
Foto: AP

skupo će ga koštati

Referendum pokrenuo lavinu: Zapad se sveti, Dodiku preti izolacija! (FOTO)

Portparolka EK Maja Kocijančić kaže da referendum koji je održan u Republici Srpskoj nema zakonsku osnovu, jer je Ustavni sud BiH odlučio da suspenduje odluku o referendumu dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti
Objavljeno: 13:30h

- Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerisali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je poslednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odložiti referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz slepe ulice. Ovako je možda dobio neki izborni bod, ali je dugoročno izgubio mnogo - navodi diplomatski izvor.

Portparolka EK Maja Kocijančić kaže da referendum koji je održan u Republici Srpskoj nema zakonsku osnovu, jer je Ustavni sud BiH odlučio da suspenduje odluku o referendumu dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti.

- Ovaj referendum ne može da promeni krajnju i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH - izjavila je Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu.

foto: AP

Ona kaže da Evropska komisija ohrabruje institucije u BiH da reše pitanje o Danu Republike Srpske u okviru postojećih zakonskih procedura, u okviru postojećeg Ustava zemlje i u konstruktivnom dijalogu.

- EU je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti da odloži prihvatanje aplikacije za članstvo. Jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati evropski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promenila i BiH je dobila zeleno svetlo, a Dodik crveno - kaže Avazov sugovornik.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.