NAMERA I VIŠE NEGO JASNA: Sprečiti procesuiranje ratnih zločina nad Srbima!
Bosna i Hercegovina, Foto: Youtube printscreen

SPORNA REŠENJA

NAMERA I VIŠE NEGO JASNA: Sprečiti procesuiranje ratnih zločina nad Srbima!

Sve posle 2023. godine neće moći da se rešava sistemski, ratni zločini procesuiraće se samo sporadično

Objavljeno:

Navodno su sporna personalna rešenja predložena iz Republike Srpske, s ciljem da do 2023. godine, do kada bi Strategija trebalo da bude sprovedena, najsloženiji predmeti zločina nad Srbima ostanu neprocesuirani.

Bošnjački ministri u Savetu ministara sada osporavaju imenovanje članova Nadzornog tela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije. Nadzorni odbor za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina je "ad hok" telo koje svoje odluke donosi konsenzusom, pa je činjenica da li je član, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić ili neko drugi, sasvim minorna. Ali, bošnjački ministri, osporavajući Kojićevo članstvo, više puta odbijaju da imenuju članove tog nadzornog tela, objavljeno je na portalu RTRS.

"U predloženoj odluci nema ništa problematično, u Savetu ministara nikada nismo problematizovali imena koja nam institucije predlože i mislim da pokušavaju da nesporne činjenice, bez razloga, učine spornim", rekao je ministar pravde u Savetu ministara Josip Grubeša.

Prethodno je sa stanovišta ministara Bošnjaka sporan bio nacionalni balans članova komisije, a kada su u svoju korist i uz opštu saglasnost "izbalansirali" Nadzorni odbor, u kojem su četiri člana Srbi, a po pet Bošnjaci i Hrvati, okomili su se na personalno rešenje i predlog da iz Republike Srpske član bude direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Kojiću je jasno da će, i ako on ne bude član tog tela, iskrsnuti nove opstrukcije. "Mislim da se iza toga krije želja da se ne krene sa implementacijom Strategije", kaže Kojić.

Dakle, sve posle 2023. godine neće moći da se rešava sistemski, ratni zločini procesuiraće se samo sporadično.

Namera je jasna, poručuju iz SNSD, sprečiti procesuiranje najsloženijih predmeta, poput Dobrovoljačke.

"Nekome jednostavno ne odgovara da se procesuiraju ratni zločini, nesporni ratni zločini, čije su žrtve bili pripadnici srpskog naroda. Takva praksa upravo vodi nečemu što se zove disolucija. Predstavnici srpskog naroda niti mogu niti hoće da čine ustupke takvim politikama - istakla je predsedavajuća Kluba SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Snežana Novaković Bursać.

Ne čekajući da u preostalih godinu i po bošnjački ministri smisle neki novi razlog za neprimenjivanje Revidirane strategije za ratne zločine, srpska strana, van sudskih mehanizama zasnovanim na istorijskim činjenicama, dokazuje obim i razmere ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u BiH.

Bonus video:

01:15

Kragujevac: 22 godine od bombardovanja Zastave

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.