SKANDALČINA U BIH, SUD DONEO NEVEROVATNU ODLUKU: Bez kazne za zločin nad Srbima u Trnovu!
Tužilaštvo BiH, ilustracija, Foto: Printscreen

nema kraja

SKANDALČINA U BIH, SUD DONEO NEVEROVATNU ODLUKU: Bez kazne za zločin nad Srbima u Trnovu!

Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni su jutros prvostepenom presudom Suda BIH po svim tačkama optužnice Tužilaštva BIH za ratne zločine nad Srbima na području opštine Trnovo...

Objavljeno:

Optuženi Edhem Godinjak nije prisustvovao izricanju presude jer se nalazi u bolnici.

Optužnica ih je teretila da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se, između ostalog, navodi da su Edhem Godinjak, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbednosti Trnovo, Medaris Šarić, u svojstvu komandanta Štaba teritorijalne odbrane Trnovo i Mirko Bunoza, u svojstvu komandanta jedinica HV – HOS, svesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog ubijanja civila srpske nacionalnosti u selima na području opština Trnovo, protivpravnog hapšenja i zatvaranja u zatočeničkim objektima formiranim na području Trnova i paljenja njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u zatočeničkim objektima formiranim na području opštine Trnovo.

Prema optužnici koja je podignuta još 2014 godine svi optuženi su bili osumnjičeni da su učestvovali u ratnim zločinima nad Srbima u opštini Trnovo gde je 1992 godine ubijeno 90 osoba srpske nacionalnosti.

Najsuroviji zlocin nad Srbim Trnova pripadnici muslimanskih snaga počinili su u junu 1992. godine kada su mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići -Trnovo. Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović - 18 meseci.

U zločinačkom pohodu ubijeno je deset članova porodice Vasić, cela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići. Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna. U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su uglavnom masakrirani svi meštani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da blagovremeno pobegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspeli da pobegnu.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.