ZBOG CENA NA BANJALUČKOJ PIJACI ĆETE ZANEMETI, A ONE U MARKETIMA SU JOŠ GORE: Za mnoge je i voće postalo LUKSUZ
Foto: Tamara Trajković

BUDŽET JEDVA POKRICA OSNOVNE TROŠKOVE

ZBOG CENA NA BANJALUČKOJ PIJACI ĆETE ZANEMETI, A ONE U MARKETIMA SU JOŠ GORE: Za mnoge je i voće postalo LUKSUZ

Svedoci smo da budžet jednog domaćinstva jedva pokriva osnovne životne troškove, jer je cena brojnih namirnica skočila i za račune se odvaja sve više novca, a primanja skoro da su ostala ista, tako da je mnogima kupovina voća zadnja stavka na spisku

Objavljeno:

Kako nam je stigla sezona grejanja, sa njom je tradicionalno započela i sezona prehlada i gripa, dolaskom zime dolazi do pada imuniteta zbog čega postajemo podložniji virusima i bakterijama i češćim respiratornim infekcijama.

Ovo je doba godine kada se voće posebno preporučuje i kada igra veliku ulogu u jačanju imuniteta, ali kako je život građana Srpske postao sve skuplji, za mnoge je voće postalo luksuz.

Svedoci smo da budžet jednog domaćinstva jedva pokriva osnovne životne troškove, jer je cena brojnih namirnica skočila i za račune se odvaja sve više novca, a primanja skoro da su ostala ista, tako da je mnogima kupovina voća zadnja stavka na spisku, piše Srpskainfo.

Uzimajući sve ovo u obzir obišli smo markete i banjalučku pijacu i proverili kako se kreću cene voća i povrća.

Na banjalučkoj pijaci cene vvoća i povrća su nešto povoljnije nego u marketima, ali građani koje smo sreli najviše su samo razgledali i tek pojedini zastali i pazarili.

– Sve je preskupo, pogotovo nama sa malim primanjima. Došao sam da kupim voće, ali uzeću svega po malo, tek toliko da probam i dušu okrepim– rekao je za Srpskainfo penzioner Dušan, kojeg smo sreli na pijaci u Banjaluci.

Kako kaže deda Dušan, dok odvoji za lekove i račune, najmanje mu ostane za hranu, ali da ima decu koja mu pomognu koliko mogu.

“Ponuda bogata, a kupaca malo”

Trgovci kažu da kupaca ima, ali da ljudi najčešće kupuju na malo, i da je redak slučaj da građani pazare pune kese.

– Ponuda bogata, ali je kupaca malo, njima je skupo, a mi ne možemo sniziti cene više, tako da niko nije posebno zadovoljan, ali guramo nekako i nama je ovo posao od kojeg zarađujemo za život, tako da razumem i građane – rekla je jedna prodavačica.

Na banjalučkoj pijaci, mandarine koštaju od 1,50 do 2,50 KM, belo grožđe je pet maraka. Ljubitelji kestena moraće da izdvoje od osam do 10 KM po kilogramu za ovu jesenju poslasticu.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

– Kilogram mahuna košta pet KM, krompir je tri KM, mrkva 2,50 KM, a paprike su dosta pojeftinile, one su sada dve marke po kilogramu. Cena pasulja varira od sedam do devet KM – rekao je jedan trgovac.

U marketima su cene voća i povrća veće nego na pijaci, tako da će kupci za kilogram belog grožđa morati da odvoje od 7,95 do 8,65 KM, narandže možete naći od 2,95 do 4.25 KM.

Limun je nešto jeftiniji nego prethodnih godina tako da sada u marketima kilogram košta 1,95 KM.

Cena jabuka se kreće od 1,70 pa do 2,75 KM, kruške koštaju 4,75 KM, a banane od 2,50 do 3,25 KM, kilogram kivija možete kupiti za 4,95 KM.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Paprene i cene povrća

I cene povrća su paprene u marketima, paradajz košta od 3,50 do čak sedam KM, paprike od tri do 4,80 KM, zelena salata je pet maraka.

Cena pasulja je povoljnija nego na pijaci, tako da kilogram košta od 5,95 do 6,65 KM, kilogram praziluka možete naći za 2,95 KM.

– Kada planiram kupovinu, na spisak prvo stavim osnovne životne namirnice, povrće je neophodno i bez obzira na cenu to je obavezno na spisku, a na kraju koliko mi ostane onda kupim i voće – rekla je Mirjana K. koju smo sreli u jednom marketu na odelu sa voćem.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, paprika
foto: Tamara Trajković

Pijačni barometar

  • Banane – 3,00 KM
  • Mandarine – 5 KM
  • Belo grožđe – 5 KM
  • Jabuke – od 1,50 do 2,00 KM
  • Limun – od 1.95 do 2,50 KM
  • Kesten – od osam do 10 KM
  • Krompir – 3 KM
  • Crveni luk – 2 KM
  • Kupus – 1,20 KM
  • Mrkva – 2,50 KM
  • Mahune – 5 KM
  • Paprike – 2 KM
  • Pasulj od 7 do 9 KM

Bonus video:

06:00

CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR

(Espreso/ Blic/ Srpska info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.