KIRIJA U BOSANSKOM GRADU KAO NA KARABURMI: Cene nekretnina NIŽE, ali da li je JEFTINIJE? Izračunali smo DETALJNO
Cene stanova u Zvorniku, Foto: printscreen/gradzvornik, Aleksandar Stojanović, Aleksandar Jovanović Cile

cene na balkanu

KIRIJA U BOSANSKOM GRADU KAO NA KARABURMI: Cene nekretnina NIŽE, ali da li je JEFTINIJE? Izračunali smo DETALJNO

Izračunali smo kolike su cene nekretnina, prodajne i najamne, u Zvorniku

Objavljeno:

Da je iznajmljivanje ili kupovina stanova veliki pritisak mnogim mladim ljudima već je poznato. Mahom se stres oko iznajmljivanja svodi na područje Beograda, ali ni stanovi drugim gradovima u Srbiji nisu povoljniji.

No, ni stanovi, bilo da želite da kupite, iznajmite na mesečnom nivou ili turistički, u bivšim jugoslovenskim republikama nisu na dobrom glasu.

Primera radi, u gradu u Bosni i Hercegovini, tik uz granicu sa Srbijom, već nekoliko godina u nazad građani i građanke se žale na cene nekretnina.

U pitanju je Zvornik.

Zvornik
Zvornikfoto: printscreen/gradzvornik

Da bismo proverili koliko je zaista skupo naći stan u Zvorniku, bacili smo se u detaljnu pretragu.

Turistički - stan na dan u Zvorniku

Ukoliko biste želeli da odete na vikend u Zvornik, do kojeg se četiri sata vozite kolima od Beograda, ali koji je pozicioniran na reci Drini i okružen prelepom prirodom, moguće je da za tri dana iznajmite stan za dve osobe.

Najjeftinije koliko dve osobe mogu da prođu za tri dana ili dve noći boravka u Zvorniku jeste smeštaj za 110 konvertibilne marke ili oko 6500 dinara ili oko 55 evra što je skuplje za 500 dinara od najeftinijeg identičnog aranžmana u Beogradu, ili na Fruškoj Gori.

Zvornik
Zvornikfoto: printscreen/gradzvornik

No, prosečna cena za dve osobe za dva noćenja je 200 konvertibilnih maraka što je oko 12000 dinara ili 100 evra.

Iznajmljivanje stana na mesečnom nivou u Zvorniku

Čim smo pročešljali određene sajtove za iznajmljivanje stanova u Zvorniku, primetili smo da većina oglašivača ne stavlja cenu u oglas, već se visina kirije definište "na upit", dakle pregovaranjem sa vlasnikom stana.

No, među istaknutim cenama, iako je naglašeno da postoji mogućnost dogovora, nalaze se šarenolike novčane naknade.

Zvornik
Zvornikfoto: printscreen/gradzvornik

U stanu od 81 kvadrata možete mesečno živeti za 950 konvertibilnih maraka, odnosno 57000 dinara ili skoro 500 evra, što je u najpovoljnijem slučaju u Beogradu, prema trenutnim oglasima, cena kirije stana iste kvadrature na Karaburmi.

Prodaja stanova u Zvorniku

Pretpostavimo da tražite stan do 50 kvadrata, u Zvorniku za 47 kvadrata stan će vas koštati 67000 konvertibilnih maraka, odnosno malo preko četiri miliona ili oko 34100 evra. Primera radi stan od 45 kvadrata je duplo skuplji u Mirjevu nego pomenuti primer u Zvorniku, dok je za cenu od 34 000 evra u Beogradu moguće naći samo stan od 21 kvadrat, ponovo, u Mirjevu.

Stan od 80 kvadrata u Zvorniku košta oko 162 000 konvertibilnih maraka, ili oko 82 600 evra, ili 9 682 520 dinara. Za oko 82 000 evra možete kupiti stan u od 40 kvadrata u Mirjevu. U ovom beogradskom naselju za 80 kvadrata morali biste da izdvojite skoro duplo više, gledajući najjeftiniju ponudu među oglasima, 140 000 evra.

Da li su stanovi u Zvorniku skupi?

Zvornik
Zvornikfoto: Dragana Udovičić

Posmatrajući primere stanova "na dan" i stanova koji se izdaju na mesečnom nivou u odnosu na Beograd, ne možemo reći da postoji velika razlika u odnosu cene i kvadrata ili cene i usluge, te možemo zaključiti da u odnosu na poziciju i razvijenost Zvornika, i te kako je skupo iznajmljivati stan u gradu na Drini.

No, iako su stanovi koji se prodaju jeftiniji u Zvorniku, moramo uzeti u obzir da je nepisano pravilo da cene u glavnim i većim gradovima budu veće, te da je cena kvadrata u Zvorniku i Beogradu "srazmerno skupa".

Bonus video:

00:25

Cene proizvoda u Nemačkoj

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.