SKANDAL KAKVOG NEMA! Čekajte samo da čujete presudu Sakibu Mahmuljinu
Sakib, Foto: Printscreen/Youtube

ŠTA JE OVO?!

SKANDAL KAKVOG NEMA! Čekajte samo da čujete presudu Sakibu Mahmuljinu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, komentarišući presudu Mahmuljinu, istakao je da kazna nije adekvatna počinjenom krivičnom delu

Objavljeno: 14:13h

Odluka Apelacionog veća Suda BiH da ratnog komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH, Sakiba Mahmuljina, osudi na samo osam godina zatvora za svirepo ubistvo najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske kod Vozuće, izazvala je ogromno ogorčenje u Srpskoj.

Posebno iz razloga što je ovo već druga presuda Suda BiH, u roku od sedam dana, kojom zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni ili optuženi dobijaju simbolične kazne, piše Srpskainfo.

Bura u javnosti zbog nedavne oslobađajuće presude Draganu Vikiću i još četvorici optuženih da su u aprilu 1992. u sarajevskom Velikom parku likvidirali osam zarobljenih vojnika JNA nije se, praktično, ni stišala, a iz Suda BiH stigla je presuda Mahmuljinu kojom mu se prvostepena kazna od deset godina zatvora umanjuje za dve.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, komentarišući presudu Mahmuljinu, istakao je da kazna nije adekvatna počinjenom krivičnom delu.

– Ne možemo biti zadovoljni kaznom od osam godina zatvora, imajući u vidu obim i razmer zločina koji su tamo počinjeni – rekao je Kojić.

On je podsetio na to da je čak i Haški tribunal, u ranijim presudama Rasimu Deliću, konstatovao da su na području Vozuće počinjeni rasprostranjeni sadistički zločini, odnosno da su srpskim zarobljenicima pripadnici odreda El mudžahid, koji se nalazio pod komandom Sakiba Mahmuljina, odsecali glave.

– U slučaju Mahmuljina imamo direktnu komandnu odgovornost gde se dosudi kazna zatvora do osam godina i ona ne može biti vid satisfakcije za žrtve i porodice srpskih žrtava, imajući u vidu činjenicu da visina kazne nije adekvatna obimu i karakteru počinjenog krivičnog dela – istakao je Kojić.

Predsednik Boračke organizacije opštine Stanari, Miladinko Kovačević, za Srpskainfo kaže da je presuda Mahmuljinu još jedan dokaz da srpske žrtve nemaju pravedan tretman pred Sudom BiH.

Ovo je ponižavanje pravde i uvreda žrtava i njihovih porodica. Za zločine koje su počinili mudžahedini na ovom području teško je naći prave reči. Nažalost, nastavlja se praksa ponižavanja Srba pred Sudom BiH – kaže Kovačević.

Jučerašnjom presudom Apelacionog vijeća, koja ima status pravosnažne i na koju ne postoji pravo žalbe, Mahmuljin je osuđen jer kao komandant nije sprečio zločine pripadnika odreda “El mudžahid” nad zarobljenim vojnicima VRS, civilima, kao i pripadnicima sanitetskog osoblja. Prilikom izricanja presude, Sud BiH je primenjivao Krivični zakon bivše SFRJ.

Stravična zverstva

Prema nepobitnim dokazima, koji su predočeni u optužnici protiv Sakiba Mahmuljina, pripadnici Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH i odreda El mudžahid su 11. septembra 1995, nakon zauzimanja srpskog sela Vozuća, zarobili 60 vojnika VRS, zatim su mudžahedini zarobljene, odnosno njih 52, odveli u svoj kamp u Kamenici gde su svi ubijeni na najmonstruozniji način.

Takođe, u optužnici se navodi da su najmanje još trojica pripadnika VRS tih dana ubijeni u Kamenici, te da je Mahmuljin, kao nadležni pretpostavljeni, morao znati za te zločine.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.