DA LI ZNATE NA ŠTA UPOZORAVA OVAJ SAOBRAĆAJNI ZNAK? Ne viđa se ČESTO, ali je veoma VAŽAN! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

DA LI ZNATE NA ŠTA UPOZORAVA OVAJ SAOBRAĆAJNI ZNAK? Ne viđa se ČESTO, ali je veoma VAŽAN! (FOTO)

Mnogi od nas se sećaju auto-škole kao kroz ​​maglu, a iako većinu gradiva ponavljamo u praksi svaki dan, vozeći automobil, motocikl, kamion... možda smo nešto i zaboravili

Objavljeno:

Spada među znakove koji se ne viđaju često na našim putevima, ali je veoma važno razumeti njegovo značenje.

Mnogi od nas se sećaju auto-škole kao kroz ​​maglu, a iako većinu gradiva ponavljamo u praksi svaki dan, vozeći automobil, motocikl, kamion... možda smo nešto i zaboravili. Zato danas podsećamo na ovaj znak koji je retkost na našim putevima i čije ste značenje možda zaboravili.

U trouglu oivičenom crvenom bojom je znak "ukrštanje puteva iste važnosti". To je upozorenje da nailazite na raskrsnicu na kojoj se ukrštaju putevi od kojih "nijedan put nije put sa prvenstvom prolaza", tako da morate da propustite vozila koja vam dolaze sa desne strane.

Ukrštanje puteva iste važnosti, Saobraćajni znak
foto: Wikipedia

Dakle, kada vidite ovaj znak, budite oprezni, za njega važi pravilo desne strane.

Pravilo desne strane kaže da je na raskrsnici puteva istog značaja ili u susretu sa drugim vozilom vozač dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane.

Takođe, pravilo po kome je vozač vozila koje skreće ulevo dužan da propusti vozilo koje dolazi iz suprotnog smera i koje zadržava smer kretanja ili skreće desno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Svako pravilo dolazi sa izuzecima, pa postoje izuzeci od ova dva pravila, prema kojima je na raskrsnici ili prilikom susreta sa vozilom koje se kreće po šinama, vozač dužan da propusti takvo vozilo bez obzira sa koje strane dolazi, osim ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

(Espreso/REVIJAHAK.HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.