PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NIKOLE KOPRIVICE: Gone ga za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom!
Ilustracija, Foto: AP

sokoc

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NIKOLE KOPRIVICE: Gone ga za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom!

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak prihvatio predlog Tužilaštva BiH da se Koprivica pusti iz pritvora uz određene mere zabrane

Objavljeno:

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Nikole Koprivice iz Sokoca za ratne zločine nad bošnjačkim civilnim stanovništvom na području Sokoca u septembru 1992. godine.

Koprivica je početkom aprila pravosudnim organima BiH izručen iz Kanade, u kojoj je boravio godinama.

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak prihvatio predlog Tužilaštva BiH da se Koprivica pusti iz pritvora uz određene mere zabrane.

"Optuženi Koprivica (1954.) se tereti da je u okviru rasprostranjenog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području opštine Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske RS, zajedno s drugim pripadnicima VRS, 21. i 22. septembra 1992. godine učestvovao u napadu na mesto Novoseoci, naseljeno Bošnjacima", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo je navelo da su posle napada na to selo žene i deca su odvojeni od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima prevezeni na deponiju na Ivan Polju, nekoliko kilometara dalje, gde su streljani.

Optuženi Koprivica se tereti da je lično i neposredno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u tim ubistvima.

"Na toj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađa imala 14, a najstarija 77 godina. Ekshumirana su i nađena tela 43 žrtve, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još traga", navelo je Tužilaštvo BiH.

Posle napada na bošnjačko stanovništvo, u tom selu je srušena džamija.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.