VODITE RAČUNA AKO KREĆETE NA PUT U NEMAČKU A VOZITE DIZELAŠA: Propisane visoke kazne!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ EmisijaSAT

obratite pažnju

VODITE RAČUNA AKO KREĆETE NA PUT U NEMAČKU A VOZITE DIZELAŠA: Propisane visoke kazne!

Na nekim mestima nećete ostati nekažnjeni ni sa najnovijim dizel automobilom

Objavljeno:

Vozači koji planiraju putovanje automobilom u države zapadne Evrope moraju dobro da paze.

Starijim putničkim vozilima zabranjen je ulazak u neke gradove, a predviđena je i visoka kazna od nekoliko desetina do nekoliko hiljada evra.

Štaviše, na nekim mestima nećete ostati nekažnjeni ni sa najnovijim dizel automobilom.

U Berlinu ima mesta sa potpunom zabranom vozila na dizel Za putovanje u mnoge evropske gradove biće vam potrebna posebna vinjeta. Naravno, ne besplatno i dobićete ga samo ako imate relativno nov automobil.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bum u prodaji električnih automobila nije samo rezultat rastuće ljubavi prema životnoj sredini, već i činjenice da uskoro neće biti moguće koristiti automobil sa unutrašnjim sagorevanjem. U mnogim delovima Evrope dizel automobili, čak i oni koji ispunjavaju najviše standarde emisije (Euro 6), već su zabranjeni. Mislim, možete ući u te zone bilo kojim kolima, ali morate uzeti u obzir veliku kaznu.

To su takozvane plave zone, odnosno zone zabranjenog ulaska za dizel vozila. U Nemačkoj se uvode privremeno ako se u određenom gradu prekorači norma za izduvne gasove i prašinu u vazduhu.

U stalne „zelene zone” i dalje ćete ulaziti sa dizelom, ali samo u one sa odgovarajućom zelenom vinjetom, koja se trenutno dodeljuje automobilima proizvedenim posle oktobra 2006. sa izduvnim standardom Euro 4.

Koje su kazne ako zanemarite zabranu i uđete bez odgovarajuće vinjete?

U Nemačkoj se, u nedostatku vinjete, izriče kazna od 80 evra, u Francuskoj od 68 do 450 evra, u Belgiji od 150 do 350 evra, navodi green-zones.eu. U Austriji i Danskoj postoje zabrane, ali one se odnose samo na kamione i kombije.

Ako nemamo novi automobil propisan zakonom, takav odmor može da bude veoma skup. Ove kazne se mogu izbeći.

Postoje posebne aplikacije za praćenje puteva u smislu „ekološke efikasnosti“, kao što su zelene zone, koje omogućavaju slobodan pristup pojedinačnim korisnicima. Zahvaljujući tome možemo planirati putovanje izbegavajući osetljiva područja. Možemo kupiti i vinjetu unapred.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.