KOJA JE OPTIMALNA TEMPERAUTRA U KABINI AUTOMOBILA ZIMI? 1 od ključnih faktora za udobnost vozača i putnika!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KOJA JE OPTIMALNA TEMPERAUTRA U KABINI AUTOMOBILA ZIMI? 1 od ključnih faktora za udobnost vozača i putnika!

Bitno je zapamtiti da postavljena temperatura zavisi i od mnogih drugih faktora, a preferencije vozača i putnika često su najvažniji kriterijumi

Objavljeno:

Iako se podešavanje temperature u automobilu može činiti trivijalnim, ne znaju svi vozači koja vrednost je optimalna.

Većina savremenih automobila opremljena je automatskim klima-uređajem koji svojim korisnicima omogućava odabir tačne vrednosti temperature u vozilu.

Iako je to svakako velika pogodnost, za mnoge se ispostavlja i kao "prokletstvo" i dovodi do dileme – na koliko je Celzijusovih stepeni najbolje postaviti temperaturu u vozilu tokom putovanja, odnosno koja je optimalna temperatura za vožnju?

Koja temperatura se preporučuje zimi u automobilu

Prava temperatura u automobilu jedan je od ključnih faktora koji utiču na udobnost vozača i putnika tokom vožnje.

Stručnjaci obično savetuju da se sistem podesi na oko 20-22 stepena Celzijusa, piše sajt Automobili.ba. Ovaj raspon nije slučajan – osim što putnicima nudi dovoljnu udobnost kada je reč o zagrejanosti kabine, može dodatno sprečiti zamagljivanje prozora, na primer, tokom kiše ili snežnih padavina.

Zahvaljujući tome, putnicima neće biti hladno, a vozač neće imati problema sa ograničenom vidljivošću.

Temperatura ispod 20 stepeni predlaže se kada zimi putujemo na kratku udaljenost – npr. od kuće do prodavnice ili na posao. Tada se većina ljudi ne odlučuje da skine jakne, pa će nam niža temperatura vazduha u vozilu omogućiti da izbegnemo pregrejavanje tela.

Važno je na to obratiti pažnju posebno kada putujete sa decom.

1 / 9 Foto: Profimedia

Izbegavajte pregrejavanje unutrašnjosti

Grejanje putničke kabine automobila iznad 22 stepena zimi može se pokazati nepovoljnim zbog velike temperaturne razlike između vazudha u vozilu i spoljne temperature.

Takvo odstupanje ne samo da može dovesti do bolesti, već uspavljuje vozača i smanjuje mu koncentraciju u slučaju dužeg putovanja.

Bitno je zapamtiti da postavljena temperatura zavisi i od mnogih drugih faktora, a preferencije vozača i putnika često su najvažniji kriterijumi.

(Espreso/AUTOMOBILI.BA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.