EVO KOLIKO SU POSKUPELI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI ZA SAMO GODINU DANA: Od ovih brojki vam neće biti DOBRO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Bugatti

NEVERICA

EVO KOLIKO SU POSKUPELI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI ZA SAMO GODINU DANA: Od ovih brojki vam neće biti DOBRO!

Poskupela su i vozila sa pogonom na benzin i dizel

Objavljeno:

Poskupljenja su neretko na nivou iznosa za koji smo nedavno mogli da kupimo solidan polovan automobil.

Primera radi, 8.520 evra, 6.430 evra, 2.600 evra: to nisu cene polovnjaka, već iznosi poskupljenja za najpopularnije električne automobile u Nemačkoj, a to su Tesla Model 3, Fiat 500e i Volkswagen ID.3.

Međutim, ima i onih koji su poskupeli još više, jer je cena Forda Mustang Mach-E za samo godinu dana veća za neverovatnih 9.000 evra. Radi se o podacima Centra za istraživanje automobilske industrije (CAR), koji pokazuju veliki rast cena na nemačkom tržištu.

Kada se uzme u obzir 15 najpopularnijih električnih automobila, prosečan rast cene je 5.385 evra ili 14,5 posto. Inflacija je zahvatila sve modele, od onih najjeftinijih pa do premijum brendova kao što je Audi.

Poskupela su i vozila sa pogonom na benzin i dizel, ali ipak nešto manje.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Tokom godinu dana, automobili koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem su u proseku poskupeli za 3.530 evra, odnosno 12,5 procenata. Što se električnih automobila tiče, prognoze su pesimistične. Očekuje se da će izrada baterija u narednom periodu poskpeti zbog rasta cena sirovih materijala.

Kako piše Index.hr, dok se pre par godina pričalo da će vozila na struju uskoro cenom postati konkurentna konvencionalnim automobilima, čini se da će se razlika još više povećati. Glavni razlozi su veći troškovi nabavke mikročipova i sirovina za električna vozila, a sve to bi moglo da uspori elektrifikaciju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.