ČAK VAM I OVO POVEĆAVA POTROŠNJU GORIVA: Nikada ne biste ni pomislili, SRBI OVO MORATE DA ZNATE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

šok!

ČAK VAM I OVO POVEĆAVA POTROŠNJU GORIVA: Nikada ne biste ni pomislili, SRBI OVO MORATE DA ZNATE!

Prazan krovni kofer može povećati račun za gorivo do 15 odsto

Objavljeno:

Krovni koferi i nosači zbog povećanog otpora vazduha povećavaju potrošnju, pa je najbolje skinuti ih sa krova ukoliko se ne koriste.

U proseku, krovni kofer je težak između 15 i 20 kilograma, a zbog svog oblika povećava otpor vazduha i potrošnju goriva do dva litra. Automobili su dizajnirani na takav način da budu aerodinamično najefikasniji ako na njih ništa ne dodajete.

Ako ipak morate da ih imate na svom vozilu, nakon korišćenja obavezno uklonite krovne nosače i kofere, ukoliko niste jedan od onih koji nemaju problem sa plaćanjem većeg računa za gorivo, a takvi su retki. Jedno istraživanje pokazalo je da automobil sa krovnim koferom ima za 50% veću potrošnju, ali to je ipak ekstreman slučaj. Realnost je da je potrošnja veća za 10 do 25 procenata, a to je pre svega što povećanje prednje površine deluje negativno na aerodinamiku. Čak i prazan krovni kofer može povećati račun za gorivo do 15 odsto.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

Kako piše Revija HAK, dodatna težina i otpor vazduha krovnog kofera, bicikli ili prtljaga koji je pričvršćen za krov dodatno pogoršavaju situaciju. Drugo istraživanje bavilo se krovnim nosačima za bicikle, a sa njima automobil troši oko 10 posto više goriva nego bez njih. Kada se na istim nalaze bicikli, potrošnja je veća za čak 25 odsto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.