AMBICIOZNAN PLAN POPULARNOG AUTO GIGANTA: Izlaze na ENERGETSKO tržište, a evo šta žele da GRADE!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

novosti

AMBICIOZNAN PLAN POPULARNOG AUTO GIGANTA: Izlaze na ENERGETSKO tržište, a evo šta žele da GRADE!

Stejn je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će verovatno biti završen sredinom 2024. godine

Objavljeno:

Kompanija Rols-Rojs želi da gradi mali modularni nuklearni reaktor (SMR) i očekuje odobrenje britanskih regulatora do sredine 2024.

To će joj omogućiti proizvodnju električne energije do 2029.

To je Rojtersu potvrdio Pol Stejn, predsednik uprave Rols-Rojsove kompanije formirane za ovaj projekat (Rolls-Royce Small Modular Reactors).

Britanska vlada zatražila je od svog nuklearnog regulatora da započne proces odobravanja u martu, nakon što je u novembru podržala Rols-Rojsov plan finansiranja vredan 546 miliona dolara za razvoj prvog SMR reaktora u zemlji.

Kreatori politike se nadaju da će SMR-ovi pomoći u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i smanjenju emisija štetnih gasova.

1 / 4 Foto: AP

Stejn je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će verovatno biti završen sredinom 2024. godine, prenosi Investitor.

"Pokušavamo da sarađujemo ​​sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva i drugima kako bi krenuli s narudžbinama i dobijanja struje do 2029. godine", dodao je Stejn u onlajn intervjuu britanskoj agenciji.

Svaka SMR jedinica od 470 megavata (MW) košta 2,34 milijarde dolara i gradiće se na zemljištu od 10 hektara, veličine oko 10 fudbalskih terena.

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i na brodove i avione. Njihov modularni format znači da se mogu otpremiti u kontejnerima iz fabrike i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mesto.

(Espreso / Investitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.