PORŠE ULAŽE ENORMNU CIFRU NOVCA KAKO BI SPASIO LEGENDARNI 911: Na nameravaju da dignu ruke! (VIDEO)
Porše, Foto: Printscreen/Youtube/Porshe

MODEL

PORŠE ULAŽE ENORMNU CIFRU NOVCA KAKO BI SPASIO LEGENDARNI 911: Na nameravaju da dignu ruke! (VIDEO)

Spas je u sintetičkom gorivu

Objavljeno:

Zauljubljenici u Porsche 911 svesni su da bez klasičnog benzinskog motora 911 neće biti ono što predstavlja u svetu automobila već gotovo 60 godina. U Poršeu su takođe toga svesni i ne misle tako lako odustati od svoje legende, kao ni od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zato Porše, kao deo moćnog konzorcijuma u kome su još Siemens Energy, AME, Enel i ENAP, već godinama radi na razvoju tzv. e-goriva. Nemački proizvođač veruje da će sintetička goriva produžiti život motora sa unutrašnjim sagorevanjem još godinama, bar u ovako posebnim automobilima.

Zato Porše sada ulaže još 75 miliona dolara u proizvodni pogon HIF Globala u Čileu. Fabrika u ovoj južnoameričkoj zemlji koristiće energiju vetra za proizvodnju goriva koje će se dobijati iz metanola proizvedenog od vodonika i ugljenika.

Takvo eFuel gorivo je "skoro" ugljenično neutralno i time prikladno za korišćenje u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Porše 911 GT3 Cup već može da radi na sintetička goriva, a uskoro će to moći i drugi modeli.

Treba spomenuti i da su za sintetička goriva zainteresovani još neki proizvođači, a na kraju krajeva i nemačka vlada koja još veruje da ima nade za motore sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon roka kad Evropa planira da uvede njihovu zabranu.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.