Ford zaustavio proizvodnju Fieste u Kelnu
Automobil, Foto: Profimedia

poznat uzrok!

Ford zaustavio proizvodnju Fieste u Kelnu

Očekuje se da će se situacija normalizovati tek krajem aprila

Objavljeno:

Ford zaustavlja proizvodnju u nemačkoj fabrici u Kelnu. Tu se pravi jedan od ključnih modela marke, Fiesta. Očekuje se da će se situacija normalizovati tek krajem aprila.

Automobilwoche je, pozivajući se na portparola nemačke filijale marke, obavestio o produženoj pauzi u fabrici Forda u Kelnu. Uzrok su prekidi u snabdevanju, iako proizvođač ne navodi o kojim se komponentama radi.

Lokalne novine Bild izveštavaju da bi to mogli da budu kablovi iz Ukrajine, kao i poluprovodnici s čijim nedostatkom se Ford ranije borio tokom pandemije koronavirusa. Bez obzira na razloge, zaposleni se neće vratiti na svoja radna mesta pre 25. aprila.

U skladu s nemačkim standardima, proizvođač je uveo tzv “Kurzarbeit”, odnosno skraćivanje radnog vremena ili potpuna obustava aktivnosti, uz zadržavanje plata zaposlenima.

Treba napomenuti da je fabrika u Kelnu važna za Ford i u pogledu budućih planova. Kompanija je uložila 2 milijarde evra za pokretanje proizvodnje električara na bazi Volkswagen MEB platforme u narednim godinama. Ako sve bude išlo po planu, prvi crossoveri će sići sa proizvodne trake krajem ove godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.