NEKOME RAT, NEKOME BRAT: Pojedini kupci skupocenih automobila mogli bi brže da dobiju naručena vozila
Skupoceni automobili, Foto: Profimedia

SANKCIJE RUSIJI

NEKOME RAT, NEKOME BRAT: Pojedini kupci skupocenih automobila mogli bi brže da dobiju naručena vozila

Zabrana će direktno uticati na brendove kao što su Lamborghini, Ferrari i Pagani

Objavljeno:

Evropska unija je donela nove sankcije u okviru kojih se obustavlja izvoz vozila vrednih više od 50.000 evra u Rusiju.

Ove sankcije su, zajedno sa nizom drugih mera, fokusirane direktno na visoke ruske zvaničnike i bogate oligarhe. Sa druge strane, to bi takođe moglo da ubrza isporuku vozila značajnom broju kupaca u drugim zemljama koji čekaju na svoje skupocene automobile.

Podsećamo, predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je u petak: "Oni koji održavaju Putinovu ratnu mašineriju ne bi trebalo da mogu da uživaju u svom raskošnom načinu života dok bombe padaju na nevine ljude u Ukrajini".

Zabrana će direktno uticati na brendove kao što su Lamborghini, Ferrari i Pagani. Mnogi bogati Rusi poseduju italijanske superautomobile navedenih brendova. Ali, prošle nedelje, Lamborgini i Ferrari su obustavili poslovanje sa Rusijom i donirali sredstva za humanitarne napore u Ukrajini.

1 / 7 Foto: Profimedia

Najnovije sankcija zahtevaju od proizvođača automobila iz EU da niko od njih ne isporučuje vozila u Rusiju. Važno je napomenuti da ovo neće uticati samo na Lemborghini i Ferrari, već i na premijum proizvođače čiji modeli često koštaju preko 50.000 evra, kao što su Mercedes-Benz, Alfa Romeo, BMW i drugi. Oni će takođe izgubiti deo prihoda koji inače dolazi sa ruskog tržišta.

U isto vreme, ovo bi moglo da pomogne da neki brendovi brže isporuče naručene automnobile kupcima iz drugih zemalja, koji su na dugim listama čekanja zbog krize u vezi sa nedostatkom čipova.

"S obzirom na veliki zaostatak u isporukama naručenih vozila za sve premijum brendove, očekivao bih da će izgubljeni izvoz u Rusiju biti preusmeren na druga tržišta", rekao je analitičar Blumberga, Majkl Din.

Dakle, onima koji čekaju svoj premijum ili superautomobil, moglo bi u čitavoj ovoj situaciji da se posreći - postoji šansa da dobiju svoje vozilo mnogo ranije nego što im je prvobitno obećano.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.