OČEKUJE SE PORAST KRAĐA KATALIZATORA: Nove posledice sukoba u Ukrajini
Automobil, Foto: Profimedia

novi uslovi

OČEKUJE SE PORAST KRAĐA KATALIZATORA: Nove posledice sukoba u Ukrajini

Nalazišta paladijuma Norilsk-Talnakh su smeštena iznad arktičkog kruga u Rusiji te su pod kontrolom istoimene kompanije

Objavljeno:

Ruska invazija na Ukrajinu ima globalne posledice. Njen uticaj se može videti na ceni sirovina koje Rusija izvozi, posebno paladijuma.

Redak metal je ključan u katalizatorima vozila, a ove nedelje je dostigao najvišu cenu od 3400,76 dolara po unci pre nego što se u utorak spustio na otprilike 3000 dolara po unci.

Rast cene u ponedeljak je premašio rekord postavljen prošle godine za više od 400 dolara po unci. Rusija je najveći dobavljač retkog metala u celom svetu, a izvezla ga je oko 100 tona 2021. godine, navodi Revija HAK.

Motorno ulje, Ulje, Automobil, Hauba
foto: Profimedia

Nalazišta paladijuma Norilsk-Talnakh su smeštena iznad arktičkog kruga u Rusiji te su pod kontrolom istoimene kompanije. Ona čine otprilike 40 posto svetske ponude paladijuma i najveća su poznata nalazišta na svetu. Mada sankcije nisu direktno nametnute Norilsk Nickelu, lanci snabdevanja su poremećeni.

Pitanje je da li će ruski državni vrh uvesti sankcije kao prEotivmeru, odnosno ograničiti izvor paladijuma. U tom slučaju nastaće velika nestašica. Već sada se pretpostavlja da će u svetu dramatično porasti krađe katalizatora na automobilima jer je paladijum u njima i više nego – zlata vredan!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.