STALA PROIZVODNJA LADE? Sankcije Rusiji POGAĐAJU industriju, efekat na automobilsko tržište će biti VELIKI!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/LADA

NEIZVESNO

STALA PROIZVODNJA LADE? Sankcije Rusiji POGAĐAJU industriju, efekat na automobilsko tržište će biti VELIKI!

Ogroman proizvodni pogon u Toljatiju, na obalama reke Volge, oslanja se za snabdevanje delovima iz Renault/Dacia fabrikau Rumuniji

Objavljeno:

Sankcije Rusiji počele su da pogađaju tamošnju industriju. Brend Lada je u vlasništvu AvtoVAZ-a, a osnovana je 1966. godine kao jedan od primarnih proizvođača automobila u tadašnjem SSSR-u.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza i otvaranja trgovine sa Rusijom, francuski proizvođač automobila Renault na kraju je 2007. godine preuzeo kontrolni udeo od 67,61% u kompaniji. Upravo su te međunarodne veze odigrale ulogu u aktuelnom zastoju u Ladinim ruskim fabrikama.

Ogroman proizvodni pogon u Toljatiju, na obalama reke Volge, oslanja se za snabdevanje delovima iz Renault/Dacia fabrikau Rumuniji, a preko 20% delova, uključujući konektore i druge elektronske komponente, dolazi izvan granica Rusije.

Fabrika AvtoVAZ u Iževsku takođe je zaustavljena zbog krize. Prvo zaustavljanje proizvodnje dogodilo se 5. marta, a nova obustava rada trajaće od 9. do 11. marta.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/LADA

Efekat na rusko automobilsko tržište biće veliki, s obzirom da je Lada prošle godine imala 21% udela u prodaji novih vozila. U kombinaciji sa mnogim drugim proizvođačima automobila koji su obustavili prodaju i poslovanje u Rusiji, biće daleko manje novih vozila u prodaji u toj zemlji u narednim mesecima. To će osetiti i Renault koji je prošle godine u Rusiji ostvario 181 milion dolara prihoda.

Bonus video:

54:37

REDAKCIJA 10.03.2022. 1. DEO

(Espreso/Revija Hak.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.