SMANJITE POTROŠNJU SVOG AUTOMOBILA KAD VEĆ NA CENU NE MOŽETE DA UTIČETE: 10 načina da uštedite u OVO LUDO DOBA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

SMANJITE POTROŠNJU SVOG AUTOMOBILA KAD VEĆ NA CENU NE MOŽETE DA UTIČETE: 10 načina da uštedite u OVO LUDO DOBA!

Uklonite spoljne komplete kao što su krovne kutije ili nosači za bicikle kad god se ne koriste zbog dodatnog otpora vetra koji takvi predmeti stvaraju

Objavljeno:

Događaji u svetu rezultirali su rastom cena naftnih derivata. Od ove sedmice cena Benzin Evro premium košta 171.25 dinara, Evrodizel 180.61, a Autogas 93.94 dinara.

I dok po pitanju cene goriva ne možemo ništa, možemo vam kao prvu pomoć ponuditi nekoliko saveta kako da povećate ekonomičnost svog automobila.

1. Uklonite nepotrebnu težinu

Uklonite nepotrebne glomazne predmete iz automobila, kao što je lopata koju stavite u prtljažnik da biste očistili sneg zimi. Takođe, ako deca borave kod kuće, mogu i njihova kolica.

2. Smanjite otpor

Uklonite spoljne komplete kao što su krovne kutije ili nosači za bicikle kad god se ne koriste zbog dodatnog otpora vetra koji takvi predmeti stvaraju.

1 / 10 Foto: Printskrin Moj Beograd, Dragana Udovičić

3. Osnovno održavanje

Redovno održavajte i servisirajte svoj automobil. Proverite i, ako je potrebno, naduvajte gume da biste smanjili otpor kotrljanja. Michelin je 2015. izvestio da britanski vozači troše 250 miliona funti godišnje na gorivo vozeći pod pogrešnim pritiskom u gumama.

4. Planirajte svoja putovanja

Planirajte svoje putovanje. Izbegavajte saobraćajne gužve ako je moguće. Koristite navigaciju da biste izbegli dodatne kilometre. Pandemija koronavirusa primorala je mnoge ljude i kompanije da rade pametnije – ne samo radeći od kuće, već i dolaskom na fleksibilnije radno vreme, što vam može pomoći da izbegnete saobraćaj i uštedite gorivo.

5. Isključite klima uređaj

Osim ako je automobil veoma hladan ili neprijatno vruć, ostavite klima uređaj isključen. Njegova upotreba može preopteretiti motor i sagoreti više goriva, posebno pri malim brzinama. Isto važi i za zagrejana vetrobranska stakla. Međutim, trebalo bi da povremeno uključite klima-uređaj na određeno vreme kako biste bili sigurni da se zaptivke i druge komponente ne pokvare.

6. Prebacite brzine ranije

Budite nežni i promenite brzinu ranije. Ubrzajte i lagano kočite i pređite u višu brzinu što je pre moguće. Uopšteno, promenite brzinu pre 2000/min za dizel i pre 2500/min za benzin i ne dozvolite da se motor bori na niskim obrtajima.

7. Koristite start/stop motora i ekološki režim

Mnogi moderni automobili su opremljeni tehnologijom zaustavljanja i pokretanja motora, što može biti odlično ako pustite da radi kako treba. Pored toga, mnogi automobili sa automatskim menjačem imaju eko-režim, koji takođe štedi gorivo.

8. Pridržavajte se ograničenja brzine

Držite se ograničenja brzine. Istraživanja pokazuju da do 130 km/h može da potroši i do 25 odsto više goriva nego pri 110 km/h.

9. „Pročitaj“ put

Iskoristite gravitaciju u svoju korist i povećajte svoj zamah kada idete nizbrdo da biste lakše išli uzbrdo, umesto da više ubrzavate da biste se penjali uzbrdo. Najbolji način da to uradite je da „čitate“ put kao da ste na biciklu i u skladu s tim ubrzate.

10. Koristite gravitaciju

Gledajte daleko napred dok vozite i nastavite da se krećete gde je to moguće predviđajući prepreke. Olakšanje na papučici gasa i održavanje zamaha je bolje od ubrzavanja, kočenja i ponovnog pokretanja.

(Espreso / Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.