RAČUN STRADA ZBOG NEVAKCINISANJA: Ako ga otkače ovi sponzori, Novak Đoković može da izgubi 34.500.000 dolara!
Novak Đoković (ilustracija), Foto: Profimedia

ŠTA DALJE?

RAČUN STRADA ZBOG NEVAKCINISANJA: Ako ga otkače ovi sponzori, Novak Đoković može da izgubi 34.500.000 dolara!

Pošto se decidirano izjasnio da je (za sada) protiv vakcine, Đoković je naveo brojne sponzore da preispitaju ugovore potpisane sa njim

Objavljeno: 14:49h

Sponzori su odavno veliki deo priče kada je reč o profesionalnom sportu. Kompanije mnogo novca izdvajaju kako bi ih vrhunski sportisti reklamirali, a jedan od najisplativijih s te strane je svakako Novak Đoković.

Posle skandala u Australiji postavlja se sve više pitanje šta će se desiti sa sponzorskim ugovorima koje ima najbolji teniser Srbije svih vremena.

1 / 5 Foto: Profimedia

Sve se više piše o tome kako će Novak ostati bez svog glavnog sponzora Lakost. Đoković ima ugovor od 9 miliona dolara sa Lakostom koji traje do kraja 2022. godine.

Novak Đoković, Lakost
foto: Espreso.co.rs

On je ranije imao petogodišnji ugovor o odeći sa Juniklom, a pre njega sa Adidasom i Serđom Takinijem. Možda se baš neko od njih ponovo javi da bude sponzor ukoliko se zaista obistini priča da će Lakost raskinuti ugovor sa srpskim asom.

Francuski "Pežo", jedan od glavnih sponzora srpskog tenisera Novaka Đokovića, odlučio je da raskine saradnju, iako je pre deportovanja iz Australije tvrdio da to neće učiniti. Pežo je bio "Džokerov" sponzor od 2014. do 2017. godine, pa onda opet od 2020.

Novak Đoković, Pežo
foto: Profimedia

BOGATSTVO OD SPONZORA

Prema Forbsovoj listi, Đoković je prošle godine zaradio 34.5 miliona dolara od sponzorskih ugovora. Ako ne bi učestvovao na preostalim grend slemovima, izgubio bi 8.18 miliona dolara, po istom specijalizovanom sajtu.

Jedan od onih koji su tokom 2021. godine sklopili saradnju sa Novakom je švajcarski proizvođač luksuznih satova Ublo.

Nakon razlaza sa Seikom u januaru 2021, Novak Đoković je ostao bez sponzora satova skoro osam meseci pre nego što je u avgustu 2021. udružio snage sa Ubloom.

Kao njihovo zaštitno lice Nole nosi sat od 22.000 evra.

- Novak Đoković je svoja ličnost. Ne možemo komentarisati nijednu njegovu ličnu odluku. Ublo će nastaviti svoje partnerstvo sa svetskim teniserom broj 1 - jasno su poručili usred sage.

Tokom problema koje je imao u Australiji, Ublo je stao na Novakovu stranu, tako da je teško poverovati da će ga ovaj sponzor napustiti dok prolazi kroz težak period u karijeri.

Proizvođač reketa Hed (Head) i Novak Đoković imaju dugu istoriju saradnje. U maju 2018. Hed je produžio ugovore sa Aleksanderom Zverevom i Novakom Đokovićem. Iako finansijski detalji ugovora nisu otkriveni, prema izveštajima, dogovor bi trebalo da im donese oko 7.5 miliona dolara godišnje do 2023. godine.

Za svakog tenisera patike su najvažnija oprema pored reketa, a Novak je od 2018. godine u partnerstvu sa japanskim brendom obuće Asiks (Asics). Za sada i Hed i Asiks ostaju Novakovi sponzori.

Novak Đoković, Lakost, Asiks, Patike
foto: Profimedia

Uz Novaka je i Rajfajzen Banka. U aprilu 2021. godine, austrijska bankarska grupa angažovala je srpskog tenisera kao svog brend ambasadora, a on se zauzvrat obavezao da će najnovijom investicijom promovisati rast mladih talenata u tenisu.

Tokom suđenja koje je imao u Austraiji, iz ove bankarske grupe rekli su da je dogovoreno višegodišnje partnerstvo sa igračem na osnovu njegove jake reputacije u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i da je odluka doneta „mnogo pre aktuelnog izveštavanja o Novaku Đokoviću i njegovom statusu vakcinacije protiv koronavirusa", pa je jasno da je ova saradnja uzdrmana.

Još jedan od onih koji bi mogli da napuste Đokovića je Džejkobs Krik (Jacob's Creek) koji je jedan od najvećih brendova vina u Australiji. Džejkobs Krik je u partnerstvu sa Đokovićem od 2015. Taj posao mu donosi 2 miliona dolara godišnje.

Džejkob Krik, Novak Đoković
foto: Profimedia

Džejkobs Krik je čak objavio autobiografsku dokumentarnu seriju o Novaku, ali s obzirom na to da se radi o brendu koji dolazi iz zemlje koja je sramno deportovala Đokovića, pitanje je da li će ova saradnja biti moguća i u vremenu koje dolazi.

- Mislim da upravnik Novakovog računa u banci trenutno ne treba da brine. Međutim, njegovi sponzori će svakako pratiti kako se stvari odvijaju. Sumnjam da su sponzorstva trenutno ugrožena. Velika briga za razne sponzore će biti ako on bude percipiran kao glavni zagovornik vakcinacije i dečko sa plakata protiv vakcine - zaključuje finansijski eskpert Marsel Nobil.

(Espreso/Miloš Dreković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.