OBJASNIO! FENOMENALNA KOLUMNA IZ AUSTRALIJE! REČI PODRŠKE, OHRABRENJA I DIVLJENJA ZA NOVAKA!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

kolumna iz australije

OBJASNIO! FENOMENALNA KOLUMNA IZ AUSTRALIJE! REČI PODRŠKE, OHRABRENJA I DIVLJENJA ZA NOVAKA!

Novak Đoković je bio tema još jednog komentara australijskog novinara Džejmsa Mekfirsona.

Objavljeno:

On je tokom januara u vreme Australijan opena, bio jedan od malobrojnih iz tamošnjih medija koji je Novaku davao podršku tokom borbe da dobije vizu.

Mekfirson se sada u kolumni za "Spektator" upitao da li je Novak Đoković škotski sprinter Erik Lidel naših dana.

Naime, Lidel je na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine odbio da učestvuje u sprintu na 100 metara jer su kvalifikacije bile zakazane za nedelju, a on kao religizoan čovek, smatrao je da je nedelja dan za odmor i bogosluženje.

Nije podlegao pritisku, ostao je dosledan da se ne takmiči, ali je posle na 400 metara došao do zlata uz svetski rekord.

1 / 6 Foto: Profimedia

Mekfirson poredi to vreme i Novakovu odluku sada da se ne vakciniše po cenu i da ne igra najveće turnire u tenisu.

"Sprintom smo u 2022. i još jedan sportski šampion je stavio princip ispred slave, nešto tako retko da na osobu koja mu se divi imamo dve koje misle da je potpuno lud. Opet, je li tako iznenađujuće videti mrtvu ribu kako pluta rečnim tokom odbijajući da prizna živoj koja se bori protiv struje?

Propuštajući Australijan open jer je bio nevakcinisan (ili je to bilo što bi probudio antivakcinalni sentiment), Novak Đoković je rekao svetu da je spreman da propusti da igra tenis pre nego da primi vakcinu za kovid", kaže Mekfirson.

On dalje nastavlja.

1 / 4 Foto: instagram/lana_chloe_agbaba

"Nema budućnosti u politici za Novaka Đokovića. Njegovo odbijanje da se savije i okrene prema vetru sprečava tako nešto. Cena koju je Đoković spreman da plati za svoje principe uključuje i gubitak miliona dolara u nagradama, desetine miliona dolara od sponzorskih ugovora, ATP poena koji mu trebaju da bi ostao prvi na svetu i šansu da bude večno zapamćen kao najveći grend slem šampion u istoriji.

Objašnjavajući svoju poziciju na BBC-u, devetostruki šampion Australijan opena predstavio se kao savršeno racionalan i smiren čovek, ljubazno objašnjavajući svoje stavove bez imalo gorčine. Ovo je bilo u potpunoj suprotnosti sa sramnim postupanjem Australije prema njemu i zapovesti vrištećih hipohondara koji su zahtevali da se vakciniše ili da bude izbačen iz zemlje.

Bučni silnici sa društvenih medija koji su ga progonili iz Australije zbog navodnog nepoštovanja prema nama i odbijanja da se pokloni medicinskoj autokratiji, sada ga preziru zbog principijelnog stanovišta", dodaje Mekfirson.

1 / 7 Foto: instagram/gorangerdijan_tennisschule

On je dao i jasne primere kako su neki komentarisali njegove odluke.

"'Neka se zaglavi na svojih 20 slemova', insistirao je jedan, koji nikada nije dobio nijedan teniski meč i verovatno ima nekoliko nagrada za učešće negde na polici iznad kamina".

"Zamisli da svoju tenisku karijeru pustiš niz toalet zbog... vakcine", napisao je drugi.

"Možda Novak Đoković nije mogao da zamisli da pusti svoje zdravlje niz vodu zbog... vakcine koja vas ne sprečava niti da dobijete niti da širite bolest sa procentom od 99 odsto oporavka".

"Baš me briga ako ga više nikad ne vidim kako igra", napisao je još neko an Tviteru.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/@novakfoundation

"Pa, to bi bila velika šteta više nikad ne budemo svedoci kako Novak Đoković udara lopticu. Opet, možda smo ga videli kako igra svoj najveći udarac - ne reketom, već svojim insistiranjem, kakve kod bile posledice, da ga niko neće posedovati. Novak Đoković je uzvratio kada su se drugi sakrili u razmišljanju grupe.

Uzvratio je kada su drugi odustali od dostojanstva pojedinca. Radije će biti slobodan čovek sa 20 grend slem titula nego dvaput uboden, jednom bustovan, državno sponzorisani primalac sa 21 titulom uz svoje ime. Bravo za njega. Verujem da će istorija biti blaga prema njemu. I ko to zna. Možda za 60 godina, dugio pošto svi kritičari budu zaboravljeni, naprave i film ko što su uradili za Erika Lidela, slaveći hrabrost Novaka Đokovića. "Vatreni reketi", mogao bi biti naziv.

Ako budem imao praunuke, nadam se da će to gledati i biti inspirisani", zaključio je Mekfirson.

Espreso/B92


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.