FOLIRANTI! U AUSTRALIJI ZABRANILI SLOBODOUMLJE, A TERAJU SVOJE SPORTISTE DA IZNOSE POLITIČKE STAVOVE U TUĐOJ ZEMLJI
Novak Đoković, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA?

FOLIRANTI! U AUSTRALIJI ZABRANILI SLOBODOUMLJE, A TERAJU SVOJE SPORTISTE DA IZNOSE POLITIČKE STAVOVE U TUĐOJ ZEMLJI

Ne stišava se bura oko sramnog deportovanja najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića iz Melburna , a čini se da se sprema nova u režiji Australije.

Objavljeno: 21:30h
  • 73

Bliži se početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje se održavaju od 4. do 20. februara, australijski ministar sporta Ričard Kolbek pozvao je sportiste svoje zemlje da tamo, u tuđoj zemlji, slobodno izražavaju političke stavove.

Novaku Đokoviću zabranjuju da igra na turnirima dok je nevakcinisan, ali bi mogao da nastupi u Roterdamu.

Elem, licemerno ponašanje Kolbeka dešava se samo sedam dana nakon što je zbog ličnih stavova, o slobodi izbora, Novak Đoković proteran iz te iste Australije

Ali, to kakav stav je Australija imala prema najboljem sportisti sveta, očigledno ne važi za njene stavove prema sopstvenim sportistima koji kreću u Kinu.

Sve je počelo kada je Jang Šu, zamenik direktora za međunarodne odnose u pekinškom organizacionom komitetu ZOI2022 na konferenciji za štampu istakao sledeće:

1 / 6 Foto: EPA/James Ross

AustralijskI ministar sporta, Ričarda Kolbeka reagovao je sledećom izjavom

- Međunarodni olimpijski komitet je jasno stavio do znanja da svi sportisti imaju pravo na političko mišljenje i slobodu da ga izraze kroz društvene mreže i intervjue za medije. A ako neko preti australijskim sportistima zbog onoga što će pričati, to nas sve veoma zabrinjava i naravno da uopšte u tome nema podršku australijske vlade, rekao je Kolbek, pozvavši sve australijske sportiste da u Pekingu slobodno izražavaju političke stavove.

Ova izjava predstavlja svojevrsan sportsko-diplomatski skandal, jer Olimpijska povelja, čak i njena poslednja verzija, od avgusta 2021, uopšte ne predviđa mešanje politike i sporta.

1 / 6 Foto: Profimedia

U 50. članu, koji se tiče "Promovisanja, demonstracija i propagande", u stavu 2) se navodi:

- Sve vrste demonstracija, kao i svaka politička, religiozna ili rasna propaganda, zabranjeni su na svim olimpijskim lokalitetima.

Neverovatno je da lični stav jednog sportiste, o poimanju zdravlja, je nepoželjan u Australiji, ali u istoj toj Australiji sopstvene sportiste, iz političkih razloga, "guraju" da se bave politikom, i to u tuđoj zemlji.

Espreso/kurirsport


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media