NOVAK JE IZGUBIO SLUČAJ NA SAVEZNOM SUDU: Na Kuli Beograd ispisana poruka podrške prvom teniseru sveta!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

katastrofa

NOVAK JE IZGUBIO SLUČAJ NA SAVEZNOM SUDU: Na Kuli Beograd ispisana poruka podrške prvom teniseru sveta!

Tok suđenja Novaku Đokoviću mogli ste pratiti uživo na portalu Espreso

Objavljeno:

Novak Đoković je jednom uspeo da dobije vladu Australije na sudu, ali danas je epilog bio drugačiji i neće moći da ostane u Melburnu i nastupi na Australijan openu.

Sledi mu deportacija i mogućnost zabrane ulaska u Australiju u naredne tri godine.

Završeno je suđenje u Federalnom sudu Australije u Melburnu, u postupku između srpskog tenisera i ministra za imigracije koji mu je ukinuo vizu.

Sudije su se u 4.44 povukle na većanje, a prehodno su najavile da će u kasnim popodnevim satima ili u ponedeljak rano ujutro (kasno uveče po srednjoevropskom vremenu) doneti odluku, ali i da će za detaljno obrazloženje iste biti potrebno više vremena.

Advokati su pred sudijom Federalnog suda, Dejvidom O'Kalahanom, ali panel sudija čine i Džejms Olsop i Entoni Besanko.

Po pravilu Novak Đoković neće govoriti večeras, ali nije u potpunosti isključena takva mogućnost s obzirom da će najbolji teniser sveta biti u društvu svojih advokata!

1 / 6 Foto: Profimedia

Tok suđenja:

20.48 - Kula Beograd je od 20 časova u bojama Novaka Đokovića na kojoj je ispisana poruka podrške prvom teniseru sveta povodom njegove deportacije iz Australije.

17.17 - Na kuli Beograd večeras će biti ispisane reči podrške srpskom teniseru Novaku Ðokoviću.

16.50 - Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je na svom Instagram profilu dao svoju podršku Novaku Đokoviću.

16.45 - Najbolji teniser sveta Novak Đoković skandaloznom odlukom Australijskih vlasti deportovan je iz Australije. Nakon što je konačno poleteo pojavio se i snimak iz aviona na letu za Dubaiju.

14.15 - Povodom svega što se dešavalo u prethodnim danima, saopštenjem se oglasila i porodica Đoković.

Srđan Đoković, Đorđe Đoković, Dijana Đoković, Porodica Đoković
foto: Uroš Arsić

14.02 - Stigla je reakcija i od strane Miomira Kecmanovića, igrača protiv koga je Đoković trebalo da igra u prvom kolu Australijan opena u ponedeljak.

13.53 - Rafaelu Nadalu nije teško palo to što je Novak Đoković deportovan iz Australije.

13.22 - Najbolji strelac u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije, Aleksandar Mitrović poslao je žestoku poruku Australijancima u kojoj je objavio poduži spisak Đokovićevih dobrih dela.

12.47 - Uz petnaestak minuta zakašnjenja, avion sa aerodroma u Melburnu u kome se nalazi najbolji teniser sveta, poleteo je za Dubai što znači da je njegova agonija u Australiji završena.

Novak Đoković
foto: Profimedia

11.33 - Novak je dboio podršku i od hrvatksog fudbalskog reprezentativca, Dejana Lovrena.

Dejan Lovren
foto: Profimedia

10.51 - u Teniskom savcezu Srbije su besni zbog "političke" odluke.

Novak Đoković
foto: Profimedia

10.39 - reakcije svetskih medija.

10.34 - reakcije medija u regionu.

10.26 - Novak će u 12.30 po srednjoevrospkom, odnosno 22.30 po lokalnom vremenu napustiti Melburn.

10.00 - Policija je stigla do zgrade u kojoj je Đoković ispratio suđenje i čekao odluku. U istoj zgradi je Novak boravio i na prvom suđenju kada je sudija Keli odlučio u njegovu korist.

Novak Đoković
foto: Profimedia

9.37 - Ispred zgrade u kojoj je Đoković pratio suđenje trenutno se nalazi ogroman broj novinara i fotoreportera, a svi očekuju izlazak Novaka.

Novak Đoković
foto: Profimedia

9.27 - Znam premalo da bih sudila o trenutnoj situaciji. Ono što znam je to da se Novak uvek prvi zauzme za igrače. Ali, niko od nas se nije zauzeo za njega. Budi jak, Novače - poručila je Alize Korne u poruci podrške Đokoviću.

9.11 - Srpski navijači več su se okupili u Melburnu i spremni su da protestuju protiv odluke Suda na štetu Novaka Đokovića.

1 / 6 Foto: Profimedia

9.05 - oglasio se Nik Kirjos koji je sve vreme podržavao Đokovića, ali i besramni krtitičar iz Enlgeske, voditelj Pirs Morgan.

9.00 - premijer Viktorije je poručio da bi se sve izbeglo da se Đoković vakcinisao i praktično je zapretio ostalima šta ih čeka u suprotnom.

Novak Đoković
foto: Profimedia

8.56 - Novak je izdao saopštenje nakon bolne presude.

8.45 - zamena Novaku u žrebu Australijan opena je Italijan Karuzo, Kecmanović je postao favorit za prolaz u 2. kolo, mada to sigurno nije hteo.

8.30 - neće biti novih presuda. Skoro da nema izgleda da bi molba za specijalno odsustvo (ili saslušanje) Višeg suda mogla biti saslušana i određena pre nego što je zakazan Đokovićev meč za sutra tako da će Novakov tim verovatno odustati i od toga.

8.25 - Prvi koji je sa radošću dočekao ovu vest je redovni Đokovićev kritičar, američki teniski novinar Ben Rotenberg.

On je objavio tvit u kom skreće pažnju na Novakovih sedam poslednjih rezultata na grend slemovima, tj. da je na Ju Es openu 2020. diskvalifikovan, a sada deportovan.

8.11 - Đoković će morati da plati odštetu. Navodi se da će to biti 500.000 dolara.

8.08 - Sudija Olsop kaže da ne veruje da su potrebne dalje presude, ali će dati advokatima do 30 minuta.

Đokovićev advokat kaže da žele par minuta za razmišljanje.

7.53 - Vrhovni sudija Džejms Olsop je odbio aplikaciju Đokovićevog tima i objavio da je odluka sudija bila jednoglasna.

7.25 - na sajtu Federalnog suda Australije pojavila se informacija da će suđenje biti nastavljeno u 7.45 i da će tad biti izrečena presuda.

6.02 - U međuvremenu, ispred Federalnog suda u Melburnu Novak i dalje dobija jaku podršku svojih navijača.

Među njima je i stariji građanin u dresu Hrvatske a sa kačketom Srbije, Ilija Kostić, koji je skrenuo pažnju još prošle nedelje kada je sa suprugom davao podršku Noletu ispred hotela sa imigrantima.

Ilija Kostić (levo)
Ilija Kostić (levo)foto: Profimedia

- Nadam se da će pobediti danas. Ako izgubi, to će me sigurno rastužiti. Sa njim će turnir sigurno biti bolji. Iako su mu pripreme bile otežane, i dalje mislim da je mentalno jak. Može da prevaziđe sve što mu se desilo i osvoji Australijan open. Osećam kao da se koristi kao žrtveni jarac za političku dobit između vlade Viktorije i savezne vlade. To nema veze sa zdravljem. Radilo se o sticanju jeftinih političkih poena, što je zaista narušilo reputaciju Australije. Bilo bi mnogo bolje da se to nikada nije dogodilo, da se vlast nije mešala- rekao je Kostić.

4.44 - suđenje je prekinuto. Sudije su se povukle na većanje, a prehodno su najavile da će u kasnim popodnevim satima ili u ponedeljak rano ujutro (kasno uveče po srednjoevropskom vremenu) doneti odluku, ali i da će za detaljno obrazloženje iste biti potrebno više vremena.

Rekli su ida će nove informacije biti objavljene na sajtu Federalnog suda.

2.00 - postojala je glasna podrška Đokoviću da ostane i igra na Australijan openu, a postojala je i zabrinutost koja bi mogla da preraste u neslogu, nemir ili ogorčenost - navodi dalje Stiven Lojd.

1.58 - Lojd kaže da je bilo nemira među pristalicama Đokovića, posebno nakon prve odluke o otkazivanju. Hok je u svojoj odluci naveo da su se nemiri već desili.

1.56 - Čak i pre nego što su vakcine bile dostupne, bio je protiv toga - njegova prima facie pozicija je bila da bude protiv njih - tvrdi dalje Lojd.

1.50 - "U ovoj fazi pandemije... mogao je da bude vakcinisan da je hteo. To što je još uvek nevakcinisan ukazuje na njegovu odluku da ostane nevakcinisan... ministar ima pravo da pretpostavi da je to bio njegov izbor", kaže Lojd.

1.47 - Lojd je dobar deo svog izlaganja spremio u pismenom obliku, što će dosta uštedeti vreme.

1.44 - Vud je završio izlaganje po tri tačke. Sada je počeo zastupnik ministra, Stiven Lojd. Najavljena je pauza za ručak u 2.30.

1.38 - dok traje drama u Federalnom sudu u Melburnu, srpski, ali i drugi navijači Novaka Đokovića nastavljaju da mu daju podršku ispred zgrade.

1.30 - Vud dalje tvrdi da dokaz ne može da bude nešto za šta se pretpostavlja da bi moglo da se desi u budućnosti.

- Da takav dokaz postoji onda bi morao da bude iznet. Novak već duže vreme igra tenis i taj dokaz bi morao da postoji, što nije slučaj. Podnesci koje je ministar podneo nemaju veze sa Novakom, u njima se nigde ne spominje on, već su samo medijski članci. Ono što možda može da se dogodi u budućnosti ne može da bude uzeto kao dokaz - rekao je Vud.

- Prvi čovek Australijan opena, Krejg Tajli, izbegao je intervju uoči početka suđenja.

- Agencija "Resolve strategic" je u periodu od 11. do 15. januara anketiralo 1607 lica iz Viktorije, Novog Južnog Velsa i Kvinslenda sa pitanjem da li su za to da Novak ostane u Australiji i igra nevakcinisan?

Rezultat je sledeći - 71 anketiranih iz Viktorije je za tako nešto, u Novom Južnom Velsu 69 odsto, a u Kvinslendu 70 odsto.

Više, pogledajte OVDE.

1.14 - Vud kaže da je "perverzno" to što je ministar propustio da uvaži opasnost koju bi izazvala deportacija Novaka Đokovića - "pomalo je perverzno zauzeti tako uzak stav i zamenariti sve rizike koji bi mogli da proizađu iz takve odluke".

1.12 - Đokovićev advokat poentira time da nema dokaza da bi njegovo prisustvo u zemlji moglo da dovede do nemira. "Ministar nema pravo da otkazuje vizu bez dokaza i na osnovu svojih fantazija".

1.04 - Vud i dalje priča, ali se izvinio sudu što je njegovo izlaganje potrajalo i najavio da će biti brži u naredne dve tačke.

0.59 - ni na jednom turniru na kom je Đoković učestvovao nije primećen ni posvedočen niti jedan slučaj antivakserskog lobiranja od strane srpskog tenisera.

0.55 - Đokovićev advokat nastavlja da ukazuje na sve "rupe" ministrove teze da je Novak lider antivaksera, da nema osnova za takve tvrdnje.

0.32 - Navodi se da je, iako su Đokovića podržavali navijači, debata o vizama podstakla aktiviste protiv vakcinacije, iako Đoković nikada nije izašao sa ekstremnom pozicijom.

0.25 - Vud dodaje da je ministar prvi put ukinuo vizu na osnovu članka BBC-a, i da je baš to uticalo na porast razgovora o vakcinaciji i probudila antivaksere.

0.21 - Novakov advokat Nikolas Vud primećuje i da država nije ni pokušala da pita Novaka o njegovim stavovima već je zaključke o tome donela na osnovu pisanja medija, i pritom napominje brojne dezinformacije zapadnih medija po tom pitanju.

0.20 - Novakov dežurni kritičar Ben Rotenberg se dobro zabavlja i to prateći prenos preko RTS-a!?

0.10 - Novakov tim i dalje iznosi slučaj i napominje da ministar nije ni pročitao njegovu medicinsku dokumentaciju, već se pozvao na medicinsko mišljenje da je Đoković "zanemarljiv rizik" za prenos KOVIDA-19.

0.08 - već skoro 70,000 ljudi prati lajvstrim suđenja.

0.05 - Nenad Zimonjić je poslao poruku podrške Novaku:

Novak Đoković
foto: nenadzim

23.45 - Vrhovni sudija, Džejms Alsop izjavio je da će zbog kvaliteta dokumentacije koje su dostavile obe strane, odluka najverovatnije biti doneta do vremena ručka po australijskom vremenu, odnosno u narednih četiri do pet sati.

1 / 5 Foto: EPA/James Ross

Novakovi advokati su se nadali ekspresnoj odluci sudija, tražeći da sve bude do ručka po njihovom vremenu, na šta je sudija ipak napomenuo da "nema vremenskog ograničenja". Time su zastupnici srpskog tenisera drugi put odbijeni od sudija.

23.43 - na popularnom sportskom sajtu Flashscore (Rezultati.com), za meč Đokovića i Kecmanovića u okviru prvog kola Australijan opena, umesto satnice, sada stoji "otkazano".

Novak Đoković
foto: Printsreen/Rezultati.com

23.28 - Izmenjeni podnesci advokata Novaka Đokovića su sada javni, uz tvrdnju da ministar imigracija, Aleks Hok:

1) Nije razmotrio posledice otkazivanja vize.

2) Nije mogla da bude zadovoljena činjenica da Novakovo prisustvo "jeste ili je" rizik.

3) Nije bio razuman u zaključku o Novakovom stavu o vakcinaciji.

23.12 - Stižu prve reakcije iz Australije na večerašnje suđenje. Oglasio se još jednom eminentni advokat i jedan od najcenjenijih pravnika iz ove zemlje, Džastin Kvil, koji smatra da je Novak favorit.

Novak Đoković će biti online na vezi sa sudijama!

23.09 - Pristgle su i nove fotografije iz Melburna gde se vidi kako Đokovića sprovode u advokatsku kancelariju pred ročište koje počinje za samo nekoliko minuta. Očekuje se da i prenos na kanalu Federalnog suda počne svakog momenta.

22.52 - Prema izveštajima iz Australije, Novak Đoković je napustio Hotel "Park" i stigao je u kancelarije svojih advokata pred ročište na Federalnom sudu koje je zakazano za 09.15 časova po australijskom vremenu.

- Gost RTS.a, advokat Blažo Nedić, objasnio je da će prvo nastupiti Novakovi advokati, koji će sat vremena izlagati odbranu. Potom će reč dobiti država Australija da predstavi svju stranu priče.

- Odluku o Novaku Đokoviću donosiće troje sudija.

Prenos ispred horor hotela:

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.