STIGLE POHVALE ZA NOVAKA OD NJEGOVOG MENTORA IZ MLADOSTI: Od starta sam video nešto posebno u njemu!
Foto: News1

LEPO

STIGLE POHVALE ZA NOVAKA OD NJEGOVOG MENTORA IZ MLADOSTI: Od starta sam video nešto posebno u njemu!

Đoković nije svačija "šolja čaja", pre svega jer dolazi iz male zemlje i zato ga toliko ne cene Anglo-američki i evropski ljubitelji tenisa

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sinoć je uspeo da savlada Aleksandera Zvereva i tako se plasira u finale Ju Es opena, gde će ga čekati Danil Medvedev, a to će biti prilika da Srbin dođe do 21. grend slema, a bivši mentor Nikola Pilić u jednom intervjuu je izuzetno pohvalio svog učenika.

Poznato da je će Novak biti u prilici da sutra uveče, najverovatnije od 22 sata po našem vremenu, osvoji svoj 21. grend slem i tako postane prvi teniser kojem je pošlo za rukom da osvoji toliko titula na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimlbdonu i US openu zajedno. Do sada su sa po 20 trofeja to uspeli samo Novak, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

I to nije sve. Ukoliko sutra savlada Medvedeva Đoković će postati prvi teniser koji je osvojio "kalendarski slem" posle Roda Lejvera kome je to pošlo za rukom pre 52 godine.

Nikola Pilić, Novak Đoković
foto: Starsport©

Hrvatski stručnjak Nikola Pilić koji je Novaka još kao tinejdžera nadgledao u svojoj teniskoj akademiji u Nemačkoj, naglasio je da je to samo nagrada za jednog Beograđanina koji je odrastao u ratom razorenoj Srbiji.

- Svi oni izazovi sa kojima se Novak Đoković suočio u detinjstvu, ali i tokom cele karijere pomogli su mu da postane najveći teniser svih vremena - počeo je svoj intervju bivši mentor Nikola Pilić za "Rojters".

Tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine zbog sukoba na Kosovu, 12-godišnji Đoković je trenirao u praznom bazenu pretvorenom u teniski teren, a njegove vežbe često su prekidale sirene koje su alarmirale da su u toku vazdušni napadi.

- Ne možete nekome postaviti granice kada je još uvek dete, tinejdžer, ali Đoković je radio stvari na teži način što je sigurno očvrsnulo Novaka - rekao je Pilić i dodao:

Nikola Pilić, Novak Đoković
foto: Starsport©

- To je tanka linija, jer pre svega nema garancija da ćete postati top 10 igrač na svetu, ali njegov prirodni talenat je bio očigledan. Što je još važnije, to je bilo u skladu sa njegovom posvećenošću, velikim radom i mentalnom snagom. Od starta sam video nešto posebno u njemu kada je bio na mojoj akademiji i zbog toga smo njegov otac i ja uvek verovali u njega.

Iako je najbolji na svetu Đoković nikada nije uživao istu globalnu popularnost među ljubiteljima tenisa kao na primer Federer i Nadal.

- Đoković nije svačija "šolja čaja", pre svega jer dolazi iz male zemlje i zato ga toliko ne cene Anglo-američki i evropski ljubitelji tenisa - istakao je Pilić.

- Međutim, svidelo se to nekome ili ne, on ima mnogo veliki karakter. Učinio je Srbiju ponosnom, napravio je mnogo toga kako bi poboljšao međunarodnu reputaciju svoje zemlje, a za mene, on je više od sjajnog tenisera.

Bivši selektor Dejvis kupa Srbije Bogdan Obradović bio je na čelu kada je Đoković vodio Srbiju na prve i jedine pobede u tom takmičenju 2010. godine.

- Osvajanje Dejvis kupa 2010. bilo je prekretnica u Novakovoj karijeri, ali pre svega rezultat osmogodišnjeg procesa nastanka igrača i čoveka u kojeg je porastao - rekao je Obradović za "Rojters".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.