KO JE ATRAKTIVNA HRVATICA KOJA PRAVI ČUDA U MELBURNU?! Hrvatskom savezu je sad valjda krivo što igram za Ameriku!
Foto: EPA/Dean Lewins

ogrešili su se o nju

KO JE ATRAKTIVNA HRVATICA KOJA PRAVI ČUDA U MELBURNU?! Hrvatskom savezu je sad valjda krivo što igram za Ameriku!

Put do takvog uspeha i ulaska u Top 100 svetskog tenisa nije bio nimalo lak

Objavljeno: 15:39h

Spakovala je kofere u Melburnu pre tri godine nakon što je ispala u poslednjoj kvalifikacionoj rundi, a onda je stigao poziv koji joj je pružio drugu šansu da uđe u glavni žreb za prvi Gren slem u sezoni.

Bernarda Pera (26) ušla je na turnir umesto povređene Margarite Gasparjan kao "srećna gubitnica" i odmah stigla do treće runde, izbacivši bivšu polufinalistkinju Džoanu Kontu, tada desetu na svetu.

Bajka Hrvatice sa američkim pasošem, danas 66. igračice WTA rang liste, nastavlja se i ove godine u udaljenoj Australiji, jer je u prvom kolu pomela nekada prvu teniserku sveta i pobednicu Australije, Vimbldona i US opena, Anđeliku Kerber (6-0, 6-4).

Put do takvog uspeha i ulaska u Top 100 svetskog tenisa nije bio nimalo lak.

- Nismo imali dobre uslove. U Zagrebu nekako, ali u Zadru zimi nije bilo moguće igrati. Nismo imali teretanu, pa smo morali da treniramo napolju, a to nije moguće kada pada kiša. Tako smo odlučili da preko zime odemo u SAD da vidimo kako je. Svidelo nam se i ostali smo - objasnila je Pera za "Sport Klub".

Njen otac je Hrvat, ali ima američko državljanstvo, pa se otvorila mogućnost da nastupa pod njihovom zastavom, što je ona nevoljno prihvatila 2013. godine.

- Počela sam da sarađujem sa Američkom federacijom, tako je sve počelo. U SAD-u je sve sređeno, sve je na jednom mestu, a tu je i naša porodica, pa nije bio problem da se prilagodimo - objasnila je Bernarda.

Nije, doduše, zaboravila Hrvatsku. Voli da dođe u Zadar i da uživa u moru, suncu, a i svrati do Zagreba, gde redovno trenira.

- Volim što više vremena provodim u Zadru, draže mi je kad sam kod kuće. Da li je Hrvatskom savezu žao što ne igram za njih? To bi njih trebalo da pitate, ali verujem da jeste - skromno će Bernarda.

Prošle godine je u Zagrebu boravio i njen dečko Kristijan Krajina (30), bivši košarkaš Zadra, Šibenke i Cibone, koji je u "Draženovom domu" igrao samo nekoliko meseci.

- To što smo oboje u sportu nekad nam pomaže, a nekad odmaže. Recimo, ona je sad u Americi na turniru i ne može dolaziti zbog korone, proći će dva i po meseca pre nego što se vidimo. Teško je, ali razumemo se i nadamo se da ćemo lagodnije provesti ostatak života kad se sve umiri i nadoknadićemo sve što smo propuštamo. Kad se vidimo, onda nam je sve bajno - govorio je letos Bernardin momak za stranice Cibone.

Kaže da se Bernarda razume u košarku koliko i u tenis.

- Ne ulazi u neke košarkaške detalje kao ja u tenis, ja nemam nikakve veze sa tenisom. Pokušala je da me nauči, ali teško je. Imam neke svoje vizije, haha. Ona to gleda detaljno jer je profesionalna, a ne može da gleda - rekao je Kristijan.

Trenutno je bez kluba, ali bar u miru može da gleda nastupe devojke u Melburnu, možda čak i da ode s njom na turnir.

Bernarda je opisana kao agresivna teniserka sa vrlo brzim udarcima.

- Mnogi ljudi kažu da se dobro krećem, ali igru zasnivam na napadima sa osnovne linije i volim da budem blizu nje. Moj uzor je Petra Kvitova jer smo obe levoruke i ona je najsličnija onome što želim da postignem - kaže ona.

A kakva je kao osoba?

- Mislim da sam draga prema ljudima. Volim da se šalim, pristupačna sam, a moj najveći nedostatak je što imam kratke živce. Mnogo toga me je odmah izbacilo iz takta na terenu i van njega. Za druge nedostatke morate pitati nekoga drugog - nasmejala se.

Porodična je osoba, kaže.

- Imam dve starije sestre i volim da se družim sa njima. U slobodno vreme idem na košarkaške utakmice, pratim Zadar u domaćoj i regionalnoj ligi. Znam sve - zaključila je simpatična Zadranka.

U drugom kolu očekuje je Kazahstanka Zarina Dias, 83. igračica sveta, a ako prođe drugu prepreku, Garbine Muguruza verovatno bi joj stala na put do najboljeg rezultata na Gren slemu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.