DA NIJE BILO OVOG ČOVEKA ĐOKOVIĆ NE BI OSVOJIO PRVU ATP TITULU: Zbog Novaka je prošao pakao! Bilo je bolno za sve!
Foto: EPA/UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

seća se svega

DA NIJE BILO OVOG ČOVEKA ĐOKOVIĆ NE BI OSVOJIO PRVU ATP TITULU: Zbog Novaka je prošao pakao! Bilo je bolno za sve!

Direktor tog turnira je ispričao zašto je tada dao specijalnu pozivnicu anonimnom 19-godišnjaku iz Srbije

Objavljeno: 22:00h

Novak Đoković je u dosadašnjoj karijeri osvojio 81 titulu, računajući tu i 17 Gren slemova, ali mnogi se i ne sećaju gde je srpski teniser podigao svoj prvi pehar.

A bilo je to 2006. godine u holandskom Amersfortu, turniru koji više ne postoji, a koji je svojevremeno otkupila upravo porodica Đoković i kasnije organizovala Serbia open na Dorćolu nekoliko godina, da bi kasnije taj turnir otkupio Istanbul.

Novak je tada dobio "vajld kard" kao perspektivni igrač koji maltene tek što je krenuo da krči svoj put ka zvezdama, što je izazvalo oštre reakcije i pobunu u Holandiji, jer je običaj da se te specijalne pozivnice najčešće daju domaćim talentima.

foto: EPA/UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Ali tada je drugačije odlučio direktor tog turnira Hans Felijus, koji pre 14 i po godina nije ni slutio dokle će da dosegne dečko iz Srbije. Felijus se sada prisetio kako je sve to izgledalo tada, ali i sa kakvim se kritikama i osudama suočavao zbog toga.

- Našao sam se na udaru brojnih kritika - počeo je tadašnji direktor turnira u Amersfortu.

- Takva odluka je bila bolna za mnoge kod nas. Imali smo talente poput Robina Hasea i Igora Sijslinga, ali osim njih nije bilo nikog. Želeo sam da pokažem javnosti i holandskom tenisu kolika je razlika između naših talenata i vrha juniora, kao što je Novak - objasnio je.

Takvom odlukom je ispisao istoriju tog turnira.

- U Amersfortu je odlučio da se testira i počeo da radi sa Marijanom Vajdom, koji mu je i danas trener. Takođe, sećam se da je devojku (Jelena prim. aut) doveo na turnir i danas mu je žena i majka dece. Bila je vrućina, hotel nije imao klima uređaje, ali Novak je smatrao da je to u redu. Sve dane je proveo u sobi sa devojkom - dodao je Felijus.

Đoković je tada u finalu pobedio Čileanca Nikola Masua.

- Nismo mogli da procenimo da će biti broj jedan. Ali poznavao sam ga iz juniorskih dana, znao sam koliko je fokusiran bio. Može da se kaže da je imao dobar pogled na sve - zaključio je Felijus u svom prisećanju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.