NOVAK ĐOKOVIĆ: Ne znam da li ću ikad pobediti u toj GOAT debati, ali...
Novak Đoković, Foto: Printscreen/Youtube/60 Minutes

max objektivan

NOVAK ĐOKOVIĆ: Ne znam da li ću ikad pobediti u toj GOAT debati, ali...

"Mentalno, jači sam sada nego pre deset godina"

Objavljeno: 14:15h

Novak Đoković je u velikom intervjuu za CBS, odnosno novinara Džona Verthajma, pričao i na temu najboljeg tenisera svih vremena.

Amerikanac je sam sugerisao da Nole ima ključnu prevagu u odnosu na Rafaela Nadala i Rodžera Federera, najveći broj osvojenih grend slem trofeja, ali Đokoviće je ovog puta bio suzdržan i vrlo objektivan.

- Ne znam da li ću ikada pobediti u toj GOAT debati jer postoje različite definicije i mišljenja, ali i to poređenje era. Šta god da je potrebno, samo brojke ili statistika, veoma je teško porediti eru gde se igralo drvenim reketima i ovu sada.

- Oni nekada nisu mogli da putuju tako često i tako daleko avionom, a mi to možemo i samim tim igramo na više turnira. Tako da je sve relativno, ali na meni je da izvučem najviše što mogu iz poslednjih godina profesionalne karijere - objasnio je Novak.

Novak Đoković, Viktor Troicki
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Još jednom je poručio da nema nameru da se zaustavi kada je reč o rušenju rekorda, čak ni sa 36 i po godina.

- Mislim da se radi o naačinu razmišljanja, stvarno, godine su samo brojka. To je kliše, ali i psihološki pristup životu, godinama, karijeri i bilo čemu. U osnovi, ulažem mnogo napora da bih imao odgovarajuće rutine kako bih sprečio povrede i odsustvo sa takmičenja. Ne vidim granicu u smislu godina. Prešao sam 35, treba li sad da pričam o sebi kao da sam star? Ne mislim na taj način - kaže Đoković.

Naprotiv, veruje da je jači i spremniji nego ikada pre u karijeri.

- Mentalno, jači sam sada nego pre deset godina. Možda sam pre deset godina bio neznatno brži. Ali sada sam u stanju da igram pametnije i da se nosim sa momentima kada sam pod pritiskom bolje nego pre deset godina - dodao je svetski broj jedan.

Još jednom se osvrnuo na rivalstva sa Nadalom i Federerom.

- Među nama postoji velika doza poštovanja van terena jer su me definisali kao igrača kakav sam danas. I moj uspeh je takav zahvaljujući njima i rivalstvima koja smo imali. Ta rivalstva i ti mečevi su napravili igrača kakav sam danas. To mi je dalo mogućnost da razumem svoje slabosti, gde sam slabiji u odnosu na njih. Pomogli su mi da odem na nivo više - zaključio je Novak Đoković.

Bonus video:

00:40

Novak Đoković i navijači - Dejvis kup

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.