IZAŠAO VELIKI INTERVJU NOVAKA ĐOKOVIĆA, PRIZNAO JE AMERIKANCU: "Nisam ponosan na to i stidim se sebe!"
Novak Đoković, Foto: Printscreen/Youtube/60 Minutes

o svemu

IZAŠAO VELIKI INTERVJU NOVAKA ĐOKOVIĆA, PRIZNAO JE AMERIKANCU: "Nisam ponosan na to i stidim se sebe!"

Često se ističe kako je u takvim situacijama Đoković još bolji, ali on to negira

Objavljeno: 08:36h

Najavljeni intervju koji je Novak Đoković dao za Džona Verthajma, poznatog teniskog stručnjaka i novinara CBS-a u emisiji "60 minuta", konačno je emitovan na radost navijača prvog tenisera sveta.

Verthajm je razgovor sa Đokovićem počeo pitanjem od poslednjem od rekordna 24 grend slem trofeja koja je Srbin osvojio. U finalu Ju-Es opena je u septembru sa 3:0 savladao deset godina mlađeg Danila Medvedeva i tako mu se istom merom revanširao za poraz 2021.

Šta ti mlađi igrači, naročito nova generacija predvođena Karlosom Alkarasom, Janikom Sinerom i Holgerom Runeom znači Novaku?

- Mislim da nekako probude zver u meni - rekao je Đoković.

U trejleru je i deo u kom ispravlja konstataciju Verthajma da je Novakova mentalna snaga "dar sa neba".

- Moram da vas ispravim. To nije poklon, već se desilo velikim radom - napomenuo je Đoković.

Rekao je i da je njegov metod na terenu da prihvati šta god da oseća u trenutku, ali zatim brzo ide dalje.

- Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umeju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama. Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem... Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem.

A kada se dese takvi izlivi besa, obično nisu nimalo lep prizor. Naročito ako Nole uđe u interakciju sa svojim ili protivničkim navijačima ili, još gore, izbaci nekog od članova svog tima (pa i cele porodice) iz svog boksa. Verthajm je samo podsetio na lomljenje reketa.

- Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje. Ali u isto vreme, znate, prihvatam sebe kao ljudsko biće sa manom - objasnio je Novak.

Novak Đoković, Reket, Završni Masters Torino
foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kaže i da je njemu posebno teško jer je publika uglavnom većinski protiv njega.

- Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako imate gomilu protiv sebe.

Često se ističe kako je u takvim situacijama Đoković još bolji, ali on to negira.

- Istovremeno, zapravo više uživam u okruženju gde imam dobru podršku.

Novak Đoković
foto: EPA/Alessandro Di Marco

A kako se osećao kada je bio u apsolutnom centru pažnje tokom sage u Australiji i deportovanja zbog nevakcinisanog statusa?

- U suštini, imao sam većinu sveta protiv sebe. Imao sam takvo iskustvo na teniskom terenu sa publikom koja me možda nije bodrila, ali nikada ranije u životu nisam imao ovo posebno iskustvo.

Napomenuo je još jednom da nije protiv vakcine i da to nikad nije rekao, već je za "slobodu izbora".

Novak je opisao i zanimljive situacije s početka rivalstva sa Rafaelom Nadalom s kojim je odigrao rekordnih 59 mečeva i vodi 30-29 u pobedama. "Kralj šljake" je uvek imao rutinu eksplozivnog skakanja i sprintanja u cilju zagrevanja pred mečeve, ali mnogi smatraju da je to služilo i u svrhu zastrašivanja protivnika.

- Igram sa Nadalom na Rolan Garosu, a njegov ormarić u svlačionici je pored mog. Dakle, toliko smo blizu. Pokušavamo jedan drugom da damo prostora, ali ni svlačionica nije dovoljno velika. I način na koji skačete okolo kao Nadal pre nego što izađemo na teren... U svlačionici, on radi sprinteve pored tebe. Čak i muziku koju sluša, znate, čujem u slušalicama. Pa znaš, to me nervira - rekao je Đoković.

- Na početku karijere nisam shvatao kako je sve to deo scenarija, zar ne? Tako da sam se time plašio. Ali to me takođe motiviše da sâm uradim stvari i da pokažem da sam spreman, znate? Spreman sam za bitku, za rat.

Đoković - Nadal Vimbldon 2018, Novak Đoković, Rafael Nadal
foto: EPA/Nic Bothma

Od trija Rodžer Federer, Nadal i Đoković, Rafa se poslednji oženio i dobio dete jer je želeo da mu fokus ne bude podeljen između porodice i tenisa. Ali, Novak smatra da ga deca, devetogodišnji Stefan i šestogodišnja Tara, dodatno motivišu.

- Zapravo pre mnogo godina sanjao sam da će moja ćerka i moj sin moći da me gledaju kako osvajam Vimbldon. To se desilo nekoliko puta. Imao sam veliku sreću da sam to doživeo - rekao je Đoković.

Ove godine to nije bio slučaj jer je Alkaras odigrao mnogo rasterećenije nego na Rolan Garosu i Ju-Es openu i neočekivano preoteo Đokoviću titulu na Vimbldonu.

Novak je rekao da ga je to „toliko razbesnelo da je morao da osvoji sve na američkom tlu, što je i učinio“.

- To je sjajna prilika za mene da se ponovo resetujem i da se potrudim više nego ikada - potvrdio je Đoković još jednom kako funkcioniše pobednički mentalitet.

Bonus video:

00:40

Novak Đoković i navijači - Dejvis kup

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.