NISU HTELI DA SLUŠAJU ĐOKOVIĆA, SAD GUBE GLAVNE TURNIRE? Sprema se REVOLUCIJA, petrodolari menjaju i tenis!
Novak Đoković, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

ništta neće biti isto

NISU HTELI DA SLUŠAJU ĐOKOVIĆA, SAD GUBE GLAVNE TURNIRE? Sprema se REVOLUCIJA, petrodolari menjaju i tenis!

Ovo bi značilo totalnu podelu u tenisu

Objavljeno:

Teniski fanovi su uzbuđeni zbog 2024. koja bi trebalo da im donese istorijsku sezonu i mnoštvo uzbuđenja.

Rafael Nadal je najavio da će mu to biti poslednja u karijeri, Novak Đoković je i dalje na vrhunskom nivou, ali mora da se odupre naletima mladih asova koji su potpuno sazreli - Karlosa Alkarasa, Janika Sinera i Holgera Runea - a na tvrdoj podlozi će sigurno biti opasan i Danil Medvedev. Aleksander Zverev bi trebalo da se vrati u najbolju formu, možda i Stefanos Cicipas...

Uz sve to, igraju se Olimpijske igre i to prvi put na šljaci, i to šljaci Rolan Garosa - što bi mogao da bude idealan kraj karijere za Nadala ili ostvarenje nedosanjanog sna Đokovića.

Dok se ovi veliki mečevi naziru, u "belom sportu" se sprema revolucija. Poznati novinar portala "Tennis Channel", Džon Verthajm, najavio je mogućnost formiranja takozvanog "Super Tura" umesto postojećeg ATP Tura.

Naime, Saudijska Arabija namerava da nastavi politiku svog ozloglašenog princa Mohameda bin Salmana i produži sa sportswashing-om (kupovina timova, stadiona, pa i čitavih takmičenja, radi kreiranja imidža suprotnog od diktature i manjka slobode govora i ljudskih prava) enormnim ulaganjem u tenis.

Sem što bi Rijad dobio turnir iz Masters kategorije 1000, ovo bi značilo i totalnu podelu u tenisu. Svih deset mastersa (sa novim ATP Rijadom), ali i sva četiri grend slema, posatli bi deo nove organizacije, dok bi ATP Tur zadržao turnire iz kategorija 500 i 250, kao i ATP Finale.

Legendama poput Džona Mekinroa i Kris Evert se ovo nimalo ne sviđa, ali Nik Kirjos je apsolutno za:

- Konačno. Oni vide pravu vrednost. Bićemo plaćeni kako zaslužujemo da budemo plaćeni. Potpisujem unapred - izjavio je Australijanac.

Upravo jaz između Top 30 igrača i ostalih na Turu mogao bi da doprinese podeli. Novak Đoković se preko svoje organizacije PTPA već dugo bori za ravnopravniju raspodelu novca ne samo među igračima, već i između igrača i organizatora turinra koji uzimaju prevelik deo kolača.

Mekinro zna da novac odlučuje, ali mu je žao zbog toga.

- Ima mnogo licemera koji sede okolo i pričaju kako golf ili tenis ne bi trebalo da prihvate to, dok istovremeno tona biznismena, uključujući i naše vlade i mnoge druge, obavljaju posao sa njima. I odjednom je nečuveno da sportisti rade tako nešto. I pored svega toga, ja to ne bih uradio. Mislim da to nije potrebno našem sportu. Ne vidim da bismo imali koristi i lično mislim da nam to nije potrebno. Ali, kao što je i Kris Evert rekla, to nije do nas. Neko drugi će odlučiti. Ne razumem zašto idemo u tom smeru.

Bonus video:

00:14

Novak i Goran Ivanišević

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.