RUNE ZA DORUČAK, SINER ZA RUČAK I CICIPAS ZA VEČERU? Evo šta Novak Đoković stvarno jede, bez OVOGA ne počinje dan!
Novak Đoković veoma vodi računa o svojoj ishrani, Foto: GAMR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

ishrana šampiona

RUNE ZA DORUČAK, SINER ZA RUČAK I CICIPAS ZA VEČERU? Evo šta Novak Đoković stvarno jede, bez OVOGA ne počinje dan!

Nole nikad nije tvrdio da je njegov režim primenjiv na svakoga, niti da će pomoći svakome

Objavljeno:

Aleksander Zverev je rekao da Novak Đoković igra kao da ima 26 ili 27 godina, a ne 36. Srpski teniski as je kao vino i kao da sa godinama postaje još svežiji i fleksibilniji na terenu.

Mnogi ključ za ovo vide u ishrani Novaka Đokovića koju je naglo morao da promeni kada je otkrio netoleranciju na gluten.

Nole nikad nije tvrdio da je njegov režim primenjiv na svakoga, niti da će pomoći svakome, ali je istakao da je drastična promena koju je početkom prošle decenije napravio sa doktorom Igorom Ćetojevićem, nutricionistom, napravila čvrste temelje njegovog uspeha.

U osnovi, Novakova ishrana je lišena glutena i mlečnih proizvoda, pa je nakon velikih problema na terenu potpuno eliminisao iz ishrane testo, sami hleb, kao i sireve.

Novak Đoković
foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Nebrojeno puta je pisao o tome kako je odrastao na Kopaoniku gde su njegovi roditelji vodili piceriju i palačinkarinnicu, ali je na tu hranu morao da zaboravi da bi postao najveći svih vremena, jer mu je ustanovljena intolerancija na gluten. Napravivši veliki zaokret, Novak je počeo da obraća pažnju na svaki obrok, počev od doručka.

Đokovićeva ishrana sada je zasnovana na povrću, orašastim plodovima, ribi, voću, semenju, zdravim uljima... Za početak, Novak svaki dan počne tako što uzme čašu tople vode i limun, uz objašnjenje da to pomaže da njegovo telo izbaci toksine.

Potom doručkuje jelo "savršeno prilagođeno danu koji počinje". Pred njim je na stolu činija za "povećanje energije", u kojoj su mešane semenke, miks orašastih plodova, muslija bez glutena, bobičastog voća, jagoda, banana...

Orašasti plodovi
foto: Thinkstock

Novak je objasnio i da počne jutro i čašom soka od celera i zeleni smuti prepun sastojcima bogatih antioksidansima, među kojima su i grašak, celer, sok od jabuke, spanać, kelj.

Zeleni smuti, Smuti
foto: Profimedia

Pripremajući se za naporan dan, kakav će ovog utorka sigurno imati jer na ATP Finalu u Torinu igra protiv Janika Sinera od 21.00, Novak posle doručka "ubaci" i jutarnju užinu, u kojoj uzima krekere sa avokadom i tunjevinom, dok malo kasnije, sredinom podneva voli da pojede jabuku sa puterom od indijskog oraha.

Bonus video:

00:34

Ibrahimović gleda Novaka dok trenira u teretani

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.