PRESLIKAN NOVAK: U ovome su Đoković i Siner NAJBOLJI na Turu, evo zašto! Srbin i Italijan imaju 5 DODIRNIH TAČAKA
Janik Siner i Novak Đoković, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

naslednik?

PRESLIKAN NOVAK: U ovome su Đoković i Siner NAJBOLJI na Turu, evo zašto! Srbin i Italijan imaju 5 DODIRNIH TAČAKA

Janik Siner ima tek 22 godine, ali je odavno pri vrhu svetskog tenisa, a mnogi ga vide kao naslednika 14 godina starijeg novaka Đokovića

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Novak Đoković večeras od 21.00 u drugom kolu u okviru "Zelene grupe" ATP Finala u Torinu igra protiv domaćeg aduta Janika Sinera, koga mnogi vide kao pravog naslednika srpskog asa.

Siner je 14 godina mlađi od Đokovića, ima tek 22, ali je odavno pri vrhu svetskog tenisa, mada je tek ove sezone prvi put (iz petog pokušaja) izborio polufinale grend slema.

To mu je uspelo na Vimbldonu gde ga je zaustavio upravo Novak Đoković, kao i godinu dana ranije velikim preokretom u četvrtfinalu.

Novak Đoković, Janik Siner
foto: EPA/ NEIL HALL

Janik je Italijan, ali vam je i po imenu i izgledu jasno da to nije poreklom. Potiče iz sela Iničen u južnom Tirolu (deo severne Italije) u kom je većinsko stanovništvo nemačko.

Siner ima mnogo dodirnih tačaka sa najboljim teniserom sveta.

SKIJANJE

Već sa tri godine Janik je počeo da trenira tenis, ali i fudbal i skijanje koje je, naravno, vrlo popularno u njegovom rodnom mestu. Riđokosi dečak je postao jedan od najboljih mladih skijaša u Italiji i osvojio državno prvenstvo.

Tokom tog perioda, Siner je zapostavio tenis na godinu dana, ali ga je otac naterao da se vrati "belom sportu". Sa 13 godina se definitivno odlučio za tenis jer je želeo sport u kom bi imao direktnog protivnika i igrao jedan-na-jedan.

Ali, skijanje je dosta pomoglo Sineru za lateralno kretanje u tenisu, po čemu je nekadašnji juniorski broj 1 među najboljima na ATP Turu, a isto važi za Đokovića koji je takođe bio izvrstan skijaš, ali je ovaj sport ostavio zbog tenisa.

BEKHEND

Sinera kao i Đokovića odlikuje snažan i precizan dvoručni bekhend, ali Italijanov ima najviše spina od svih na Turu.

Janik Siner
foto: EPA / Andy Rain

TRENER

Prvi Janikov trener, od njegove trinaeste do dvadesete godine, bio je Rikardo Pjati koji je povremeno sarađivao sa Đokovićem.

Siner je 2019. istakao da je teniski idol svih u južnom Tirolu Andreas Sepi, ali od "velikih" imena da su mu to Rodžer Federer i Novak Đoković.

Rikardo Pjati
Rikardo Pjatifoto: Profimedia

JEZICI

Prirodno s obzirom na mesto gde je odrastao, Janik govori tri jezika: italijanski, nemački i engleski. Novak se sem srpskim i engleskim, odlično služi upravo italijanskim, nemačkim i francuskim jezikom.

Janik Siner, Novak Đoković, Tenis
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

FK MILAN

A možda najveća poveznica dva teniska asa je to što obojica navijaju za FK Milan, mada Đoković podržava i Crvenu zvezdu i Benfiku.

Janik Siner još nema velike titule, ali je po ugledu na svoje idole osmislio sopstveni logo - po nadimku koji nosi od srednje škole - "Lisica" - zbog boje kose. Za navijače je objasnio da uši predstavljaju planine gde je odrastao i skijao, trouglovi linije teniskog terena, a tu su skriveni i njegovi inicijali.

Bonus video:

00:06

Novak Đoković sa navijačima

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.