ĐOKOVIĆA STOPIRAJU PAPIRI, NADALA POVREDE: Rafa je propustio DUPLO više grend slemova od Novaka zbog "VIŠE SILE"!
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA/Kieran Galvin, Profimedia

šokantno

ĐOKOVIĆA STOPIRAJU PAPIRI, NADALA POVREDE: Rafa je propustio DUPLO više grend slemova od Novaka zbog "VIŠE SILE"!

Ako pogledamo koliko su mejdžora do sada i jedan i drugi propustili ili napustili, Nadal ima više razloga da "kune sudbinu"

Objavljeno: 14:31h

Rafael Nadal i Novak Đoković su prestigli rekord Rodžera Federera od 20 grend slem titula i sada se čini da će njih dvojica u narednim godinama voditi trku udvoje i da je Švajcarac "ispao iz jednačine".

Rafa tu trenutno ima prednost i aktuelni je rekorder, ali većina stručnjaka daje prednost Novaku jer je mlađi ali i pre svega u fizički boljem stanju. Noletovi navijači nemaju dilemu da će bi Đoković već sada bio rekorder da nije bilo dramatičnog deportovanja njihovog ljubimca iz Australije i činjenice da i Ju-Es open mora da preskoči kao nevakcinisani teniser.

Ukazuju da je ovako Srbin uskraćen za još dva "mejdžora" koje bi po njihovom mišljenu sigurno osvojio, a neki teoretičari zavere idu dalje i tvrde da se oni praktično nameštaju Nadalu.

Ali, ako pogledamo koliko su grend slemova do sada i jedan i drugi propustili ili napustili zbog više sile, možda Nadal ima više razloga da "kune sudbinu".

Novak Đoković, Rafael Nadal, Novak Đoković i Rafael Nadal
foto: Profimedia

Novak Đoković se zbog povrede prvi put povukao iz polufinala Vimbldona 2007, baš sa Nadalom, kod rezultata 1-1 u setovima i odmah se našao na udaru zlonamernika da je lako odustao i da povreda lakta nije bila toliko ozbiljna.

Slično negodovanje javnosti je dobio na Australijan openu 2009. kada je zbog velike vrućine i problema sa disanjem predao meč četvrtfinala Endiju Rodiku.

Novak je potom bio fit na grend slemovima sve do 2017. kada je predao četvrtfinale Vimbldona Tomašu Berdihu zbog povrede lakta. Iz istog razloga je propustio i Ju-Es open te godine.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Na Australijan openu 2018. je izgubio u osmini finala od Južnokorejca Hjeona Čunga, ali je i to bilio zbog problematičnog lakta. Tad je i Noletu bilo jasno da je operacija neophodna i podvrgao se istoj već tog januara.

Vratio se Đoković pobedama, a nova povreda na grend slemu sačekala ga je 2019. na Ju-Es openu kada je pri zaostatklu od dva seta i jednog brejka predao meč osmine finala Stenu Vavrinki zbog problema sa ramenom.

Godinu dana kasnije takođe je viša sila zaustavila Novaka u Njujorku kada je skandalozno diskvalifikovan jer je u meču sa Pablom Karenjom Bustom slučajno lopticom pogodio linijskog sudiju u grlo.

Lora Klark, Novak Đoković
foto: EPA/jason szenes

Još veći šok za teniski svet stigao je januara ove godine kada je posle neverovatne sage Đokoviću otkazano medicinsko izuzeće kojim je dobio vizu, i deportovan je iz Melburna dan pred početak Ozi opena.

Iz sličnog razloga - pošto je i dalje nevakcinisan protiv virusa Kovid-19, Novak je ostao bez prava učešća i na Ju-Es openu. Da stvar bude bizarnija, ulazak u državu je dozvoljen nevakcinisanim državljanima SAD-a.

Dakle, kad se sve sabere, Đoković je devet puta u dosadašnjoj karijeri morao da se povuče ili propusti neki grend slem zbog povrede ili neke druge "više sile" - tri puta Australijan open, dva puta Vimbldon, četiri puta Ju-Es open, a nijednom Rolan Garos!

Novak Đoković, Božidar Maljković
foto: Profimedia

Kada je u pitanju Nadal, sve je krenulo sa nejgovom sada već čuvenom hroničnom povredom levog stopala zbog koje je propustio Australijan open 2006.

U narednih nekoliko godina, Rafa nije imao problema sve do finiša sezone, ali je sve šokirao porazom u osmini finala Rolan Garosa od Robina Sederlinga. Ispostavilo se da je patio od tendinitisa u oba kolena, a zbog iste povrede je propustio i Vimbldon.

U Melburnu je 2010. stigao do četvrtfinala sa Endijem Marijem i morao da se povuče kod 1-1 u setovima (0-3 u trećem), ponovo zbog kolena. Osvojio je preostala tri grend slema te sezone i imao priliku da veže četvrti, kada ga je povreda tetiva zaustavila na Australijan openu 2011, opet u četvrtfinalu.

Naredne godine "Bik sa Majorke" se povukao i sa Letnjih OI i sa Ju-Es opena zbog tendinitisa.

Rafael Nadal
foto: EPA/Kieran Galvin

Australijan open 2013. je propustio zbog stomačnog virusa. Konačno je stigao do idealne prilike da osvoji drugi Ozi open 2014. ali je na zagrevanju povredio leđa. Izdržao je Nadal ceo meč protiv Vavrinke, ali nije mogao više od osvajanja jednog seta.

Ju-Es open 2014. i celu američku turneju je opet preskočio, ovaj put zbog povrede zgloba ruke. Kuburio je Rafa sa formom cele 2015, a onda se 2016. povukao sa Frenč opena pa propustio Vimbldon zbog nove povrede zgloba leve ruke. Vratio se u Njujorku, ali nedovoljno spreman, eliminisan je u osmini finala.

Na novo odustajanje Španac je bio primoran, gde drugo, u četvrtfinalu Australijan opena 2018. kada je predao meč Marinu Čiliću, sada zbog povrede kuka. Na Ju-Es openu je stigao do polufinala gde je zbog bolova u kolenu predao Huanu Martinu del Potru (on bar zna kako je s povredama).

Rafael Nadal, Tenis, ATP Sinsinati
foto: Profimedia

Svojevoljno je Nadal propustio Ju-Es open 2020, možda ne bi da je znao da će Đoković biti diskvalifikovan, ali svakako je želeo da se spremi za poseban izazov - Rolan Garos u njemu neodgovarajućim hladnim uslovima, pošto se ovaj grend slem te godine igrao u oktobru zbog pandemije.

Onda se na Frenč openu 2021 vratila povreda levog stopala zbog koje je teniser sa Manakora bio neprepoznatljiv u polufinalu sa Novakom koji je to iskoristio i osvetio se za ubedljiv poraz u finalu Garosa 2020. Nadal je potom opet otkazao i OI i Vimbldon i Ju-Es open.

Ove godine je sve išlo "kao po loju" Rafi, dok nije došao Vimbldon, kada se zbog rupture trbušnog mišića na meču sa Tejlorom Fricom predao pre polufinala sa Nikom Kirjosom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kada podvučemo crtu, Rafael Nadal je napustio ili preskočio isključivo zbog povrede čak 17 grend slemova! Od toga šest puta Australijan open, tri puta Rolan Garos i po četriri puta Vimbldon i Ju-Es open.

Sveukupno gledano, Španac i pored fenomenalne karijere stvarno ima za čim da žali, i to više nego Đoković. A tek je zastrašujuće pomisliti kakva bi njihova dominacija i koje bi grend slem brojke dosegli da su ih makar upola manje pogađale. Ali, bez žestokog rada i igranja do limita, nema ni povreda ni vrhunskih rezultata.

Oni su bar pokazali da ih nikad ne treba otpisivati, hrani ih međusobno trka, nepravda i uporno otpisivanje od strane medija i navijača. Pa se uvek vrate na sam vrh. Možda zao ne treba precrtavati ni Federera?

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.