PRE TAČNO 14 GODINA NADAL I FEDERER SU IGRALI NAJBOLJE FINALE U ISTORIJI: A onda je došao Đoković... (VIDEO)
Slavlje Rafaela Nadala, Foto: Profimedia, Alessia Pierdomenico/POOL, Printscreen/Twitter/@Wimbledon

na današnji dan

PRE TAČNO 14 GODINA NADAL I FEDERER SU IGRALI NAJBOLJE FINALE U ISTORIJI: A onda je došao Đoković... (VIDEO)

Za mnoge je ovo i dalje najbolji meč svih vremena

Objavljeno:

Organizatori Vimbldona pažljivo biraju najbolje poene i poteze sa ovogodišnjeg turnira, uvek uz dobar opis, oduševljavajući najveće teniske fanove.

Na jedan je odreagovala i Jelena Đoković, onaj odmah posle duela njenog supruga Novaka i Janika Sinera u osmini finala (3:2).

Sada su Englezi podsetili na jedan od najvećih dana u istoriji slavnog grend slem turnira. Pre tačno 14 godina, 6. jula 2008. na Centralnom terenu Vimbldona odigrano je do tada sigurno najuzbudljivije, a verovatno i najkvalitetnije finale muškog singla. Za mnoge je ovo i dalje najbolji meč svih vremena.

Prvi i drugi nosilac, odnosno prvi i drugi na ATP listi, Rodžer Federer i Rafael Nadal već su započeli svoje veliko rivalstvo jer su do ovog finala osvojili 14 od prethodnih 16 grend slemova.

Rafa je par nedelja ranije osvojio svoj četvrti Rolan Garos pobedivši treći put zaredom u meču za trofej upravo Rodžera, ali su svi očekivali da Švajcarac nastavi sličan niz u Londonu - osvojio je prethodnih pet Vimbldona a u poslednja dva finala nadigrao baš Španca.

Usledila su četiri sata i 48 minuta vrhunskog, neizvesnog tenisa, a na kraju je Nadal izvojevao pobedu i došao do prvog od svoja dva vimbldonska pehara - 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8:10), 9:7.

Emotivno Rafino slavlje i potišteni Rodžer i Nadalov otrac Sebastijan i stric Toni van sebe od sreće, scene su kojih se sećamo po okončanju meča.

Ovo je bilo prvo grend slem finale koje je "Bik sa Majorke" igrao sa "umrtvljenim" levim stopalom, a 14 godina kasnije odigrao je ceo Frenč open na ovaj način i - opet pobedio.

Te iste 2008. godine, u januaru, Novak Đoković je osvojio svoj prvi grend slem trofej na Australijan openu, ali niko nije slutio da će uskoro da se umeša u dominaciju Federera i Nadala jer je na brojci jedan ostao sve do briljantne 2011. Tad je bilo jasno da imamo "Veliku trojku" i zlatno doba tenisa.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.