DUŠAN LAJOVIĆ OTVORENO O DOPINGU I RIGOROZNIM PRAVILIMA: "Mene su 2 puta testirali za nedelju dana"
Dušan Lajović trenutno se nalazi na 64. poziciji na ATP listi, Foto: EPA/Tiago Petinga

tri minusa = suspenzija

DUŠAN LAJOVIĆ OTVORENO O DOPINGU I RIGOROZNIM PRAVILIMA: "Mene su 2 puta testirali za nedelju dana"

Oglasio se i Luis Orta, nekadašnji šef portugalske antidoping agencije

Objavljeno:

Informacija da postoji problem sa doping testovima u tenisu uzburkala je javnost i pokrenula mnoge teorije (zavere).

Brojni svetski mediji preneli su informaciju da je Međunarodna teniska federacija (ITF) dozvoljavala igračima da sami zakazuju svoje doping testove.

LAJOVIĆ ZAVRŠIO UČEŠĆE NA VIMBLDONU: Srpski teniser nije imao šanse protiv Bublika!

- Smatram da ITF ne bi trebalo da najavljuje sportistima kada će ih testirati. Slično se u prošlosti dešavalo u biciklizmu, kada je svima rečeno da će biti testirani pre Tur de Fransa. To nije dobro - rekao je tom prilikom Luis Orta, nekadašnji šef portugalske antidoping agencije.

Na tu temu govorio je i Dušan Lajović za B92, koji je bio primoran da zakasni na pres konferenciju posle poraza u drugom kolu od Aleksandra Bublika upravo zbog – doping testa.

Dušan Lajović
foto: EPA/Clive Brunskill

- Protokli su uvek bili isti i striktni. Ti zakazuješ na određenim turnirima za svoj biološki pasoš, to je dva ili tri puta godišnje, tu daješ krv kojom oni prave tvoj biološki pasoš i upoređuju tu krv u odnosu na tvoje prethodne godine i gledaju neke promene. Pored toga imaš doping testove tokom turnira i izvan turnira. Izvan turnira imaš slotove gde ti moraš da u toku svakog određenog dana moraš da navedeš sat vremena na kojoj ćeš ti adresi tačno biti i to je period kada oni dolaze. Ako nisi na toj adresi onda je to minus, odnosno opomena, a tri minusa su suspenzija. Uglavnom su adrese kod kuće, kada si kod kuće, ili hotel na turniru, a uglavnom bude rano ujutru, jer je najveća verovatnoća da si od 7-8 kod kuće, pa da ne bi rizikovao da propustiš taj termin - rekao je Lajović pomenutim novinarima u Londonu.

Lajović - DOĐOH, IZGUBIH, ODOH IZ RIMA!

Lajović ističe da nikakvih promena u testiranju nije bilo i da se radi isto kao što se radi već punu deceniju.

- Na turniru se uglavnom dešava posle mečeva, ali zavisi od turnira, negde je kada pobediš, negde kada izgubi. Mene su testirali sada i pre četiri dana pred turnir, odnosno u subotu ujutru, tako da dva puta u nedelju dana. Barem iz mog slučaja nisam primetio da ima nekakvih izuzetaka ili nečega što se drugačije radi u odnosu na neke druge - objasnio je trenutno 64. teniser planete.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.