PRESEDAN! ATP povukao radikalan potez, Vimbldon surovo KAŽNJEN!
Novak Đoković na Vimbldonu, Foto: EPA/Will Oliver

zvanično!

PRESEDAN! ATP povukao radikalan potez, Vimbldon surovo KAŽNJEN!

Ovo će žestoko uzdrmati beli sport

Objavljeno: 20:16h

ATP je doneo odluku da turnir na Vimbldonu, trećem grend slem turniru sezone, ne bude bodovan na ATP turu.

Do ovoga je došlo nakon što su Britanci zabranili učešće svim teniserima iz Rusije i Belorusije na ovom turniru.

Tu informaciju preneo je čuveni teniski novinar, Hoze Morgado, a potvrdio je i sam ATP na svom zvaničnom sajtu.

- Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja - zvanično je objavljeno.

U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.

Najbolji teniser sveta je više puta izneo mišljenje na ovu temu, a upravo on brani titulu na trećem Grend slemu u sezoni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.