PUTINOV NAJŽEŠĆI KRITIČAR UDARIO PO ĐOKOVIĆU: Čuvenog Rusa je pogodilo što Novak BRANI njegove zemljake!
Gari Kasparov/Novak Đoković, Foto: EPA/Mario Cruz, Profimedia

neverovatno

PUTINOV NAJŽEŠĆI KRITIČAR UDARIO PO ĐOKOVIĆU: Čuvenog Rusa je pogodilo što Novak BRANI njegove zemljake!

Đokovićeve reči su izazvale mnogo bure

Objavljeno:

Slavni šahovski velemajstor Gari Kasparov je na društvenim mrežama objavio kako nije saglasan sa stavom Novaka Đokovića da ruskim i beloruskim igračima ne treba zabraniti takmičenje.

Bivši svetski šampion, a potom i izraziti politički oponent Vladimira Putina, rekao je kako oni koji nisu osudili poteze predsednika Rusije, prećutno su ga podržali.

1 / 5 Foto: Starsport©

Čitavu situaciju izazvala je objava italijanskog novinara Marija Bokardija koji je preneo Đokovićev stav o zabrani za Ruse:

- Lično smatram da nema potrebe za suspenziju ruskih igrača. Takmičenje je njihovo pravo: postoji pravilo protiv diskriminacije u tenisu, koje kaže da svako može da igra po rangu, a ne po nacionalnosti. Vimbldon ga je prekršio - rekao je Novak, a objavio mladi italijanski novinar.

Gasparov je na društvenoj mreži Tviter podelio njegovu objavu uz komentar:

- Rusija možda može da se takmiči po rangu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini ga podržavaju ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju - napisao je šahista aludirajući na to da su Đoković i mnogi drugi Srbi bili u sličnoj situaciji tokom NATO agresije kao i Ukrajinci danas kod ruskog vojnog napada.

Kasparov se nakon odlaska u šahovsku penziju prilično aktivirao kao političar, čak je i najavio predsedničku kandidaturu, postao Putinov rival, ali ona nije bila uspešna zbog, kako je Gari Kasparov rekao, opstrukcija.

Bivši prvak sveta u šahu je 2013. pobegao iz Rusije iz straha od progona, preselio se u Njujork, da bi se 2014. doselio u Podstranu kod Splita i dobio hrvatsko državljanstvo.

Gari Kasparov
foto: EPA/Mario Cruz

Šahovski prvak sveta je Gasparov bio u dva navrata, od 1985. do 1993. i od 1993. do 2000. Kao i brojni drugi istaknuti Rusi, jevrejskog je porekla, preko oca. Sa majčine strane vuče jermenske korene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.