NOVAK U PUNOM PODRUMU DOK PADAJU BOMBE: Ovde je rastao šampion! Đoković dobro pamti 1999!(FOTO)
Murali Novaka Đokovića na zgradama na Banjici, Foto: Marina Lopičić

ceo kraj se ponosi njim

NOVAK U PUNOM PODRUMU DOK PADAJU BOMBE: Ovde je rastao šampion! Đoković dobro pamti 1999!(FOTO)

Došli su svi koji su mogli da stanu ovde, nije bilo ograničenja - rekao je Novak Đoković svojevremeno

Objavljeno:

Kada je 24. marta 1999. godine počelo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO alijanse, Novak Đoković je imao nepunih 12 godina.

Više od deceniju kasnije, kada je Nole postao jedan od najboljih tenisera sveta, a sada i najboljih svih vremena, zapadne medije je zainteresovalo njegovo odrastanje i da li ga je ova "milosrdna akcija" kako je NATO predstavljao, učinila čvršćim.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/Djokernole

Đoković je tada živeo na Banjici sa dedom Vladimirom jer su njegovi roditelji, otac Srđan i majka Dijana, većinu vremena provodili van Beograda.

Na Kopaoniku su držali časove skijanja, a noću su služili picu u restoranu koji su imali. Srđan i Dijana su neumorno radili dok su finansirali Novakovu obečavajuću tenisku karijeru.

Dijana Đoković, Srđan Đoković
foto: youtube/printscreen

Ne želeći da ometaju školovanje dece, Novaka i braća su ostavili kod dede Vlade, udovca. Novak je pohađao OŠ "Bora Stanković" u Paunovoj ulici.

- Praktično, podrum je mesto gde smo mi boravili. Došli su svi koji su mogli da stanu ovde, nije bilo ograničenja - rekao je Novak u američkom TV dokumentarcu koji je napravio Si-Bi-Es 2011. godine.

Srđan Đoković, Dijana Đoković, Novak Đoković, Porodica Đoković
foto: Printscreen/Instagram/@srdjandjokovic

- Budili smo se svake noći u 2 ili 3 sata ujutro tokom dva i po meseca zbog bombardovanja - rekao je on o tih 78 dana 1999. godine.

- Na neki način ova iskustva su me učinila šampionom, učinila su nas jačim, učinila nas gladnijim za uspehom.

Prvi reket planete je dobio mural na zgradi u kojoj je odrastao od svojih komšija i drugova koji su ga naslikali sa reketom u ruci i uz to na pisali "S verom u Boga".

Novak Đoković
foto: Marina Lopičić

Na taj način su mu iskazali zahvalnost za sve što je napravio u karijeri i za svu radost koju je podario svom narodu, ali i zato što je pored imena Srbije promovisao i kraj iz koga dolazi u svetu.

Ono što je interesantno je da to nije jedini mural na Banjici posvećen njemu, pošto se u blizini nalazi još jedan gde je naslikan njegov lik, ali u društvu svog dede Vlada Đokovića i njegove teniske majke Jelene Genčić.

1 / 3 Foto: Marina Lopičić

- Tu je obično igrao fudbal. Kad je imao vremena, naravno, pošto je mnogo trenirao. A onda je postao slavan, ali bi i dalje dolazio kad god je mogao, bilo na jedan dan ili pet minuta - rekla je jedna žena novinarima BBC-ja 2019.

Deda Vlada je preminuo 2012. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.