VAR LAKRDIJA, SRPSKI DŽELAT BRIH I MUNDIJAL SENZACIJA! Kontroverzno SP 2018. je bolna tačka Srbije, OSVETA se kuva!
Srbija - Švajcarska na SP u Rusiji, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga, EPA/Armando Babani, EPA/Felipe Trueba, AP

mundijalska groznica

VAR LAKRDIJA, SRPSKI DŽELAT BRIH I MUNDIJAL SENZACIJA! Kontroverzno SP 2018. je bolna tačka Srbije, OSVETA se kuva!

Podsetimo se najupečatljivijih momenata na SP u Rusiji

Objavljeno: 09:33h

Svetsko prvenstvo u Rusiji reprezentacija Srbije ne pamti po dobru! Posle pobede nad Kostarikom usledili su porazi, onaj najbolniji od Švajcaraca, a potom od Brazila.

Feliks Brih, nedosuđeni penal Aleksandru Mitroviću, skandalozno ponašanje fudbalera albanskog porekla iz redova švajcarske reprezentacije... Nažalost, na to takmičenje imamo samo negativna sećanja.

Podsetimo se najznačajnih dešavanja sa samog turnira, ali i okolnosti i kontroverzi koje se vezuju za prvenstvo.

Grupa Srbije na SP u Rusiji
Grupa Srbije na SP u Rusijifoto: EPA-EFE/DESK

Kako je Rusija dobila domaćinstvo?

Ukupno 9 država je predalo zahteve za domaćinstvo, ali je svoj zahtev kasnije povukao Meksiko, a ponuda Indonezije je odbijena od strane FIFA . Kasnije su Australija, Japan i SAD takođe povukli svoje zahteve, tako da su ostala samo četiri konkurenta.

Kao i za Zimske olimpijske igre 2014. izbor Rusije za domaćina je sporan. Kontroverzna pitanja podrazumevaju nivo rasizma ruskog fudbala i diskriminaciju LGBT u ruskoj zajednici. Učešće Rusije u sukobu sa Ukrajinom takođe nije išlo u prilog da se turnir održi u Rusiji, pogotovo nakon aneksije Krima.

Tvrdnje vezane za korupciju su izazvale pretnju od Fudbalskog saveza Engleske o mogućem bojkotovanju prvenstva.

Rusija je dobila pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u procesu nadmetanja koji je uključivao dve zajedničke ponude (Portugal-Španija, Belgija-Holandija) i ponudu Engleske. FIFA je bila na žestokom udaru, ali je turnir protekao po planu i počeo je na prepunom stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Svetsko prvenstvo je prvi put održano u najvećoj državi na svetu, ali i po prvi put u jednoj istočnoevropskoj zemlji, u većinski pravoslavnoj zemlji i na govornom području slovenskih jezika. Titulu svetskog prvaka po drugi put osvojila je Francuska, savladavši u finalu Hrvatsku. Belgija je ostvarila najveći uspeh u istoriji, osvajanjem trećeg mesta nakon pobede protiv Engleske.

Dosta iznenađenja na turniru

Kao i na prošlom Svetskom prvenstvu, nosioci su ispali u prvoj rundi. Nemačka se suočila sa sramotom što je izgubila dve utakmice u grupi i postigla samo dva gola, dok su Španci potpuno neočekivano poraženi od Rusije.

Četvrtfinale je donelo slomljeno srce domaćinima jer je njihov neočekivan niz završio u izvođenju penala protiv Hrvatske.

Brazil i Urugvaj su u međuvremenu ispali od Belgije i Francuske.

Engleska, koju koju je pokretala golgeterska forma Harija Kejna, nije uspela dalje od polufinala.

Hrvatska se plasirala u svoje prvo finale, zahvaljujući svojoj zlatnoj generaciji, predvođenoj plejmejkerom Lukom Modrićem (dobitnikom Zlatne lopte turnira).

Francuska se hvalila postavom zvezda, uključujući Pola Pogbu, Antoana Grizmana, Kilijana Mbapea i N’Golo Kantea, između ostalih, a imena su ovog puta uspela da opravdaju taj status.

Spektakularan duel je odigran pred 78.000 gledalaca na stadionu Lužnjiki, uz čak šest golova, autogol, upotrebu VAR tehnologije, penal, nekoliko spornih i kontroverznih situacija...

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minutu, izjednačio je Ivan Perišić, ali je onda posle igre rukom Perišića i gledanja snimka, Antoan Grizman sa bele tačke vratio prednost na stranu svog tima.

Pol Pogba je povećao na 3:1, da bi Mbape u 65. i definitivno otklonio sve dileme oko novog vladara planete.

Sve što je Hrvatska uspela da uradi bio je još jedan počasni pogodak preko Mandžukića, posle neverovatnog kiksa Uga Lorisa.

Fudbalska reprezentacija Francuske
foto: AP

Mogu li Francuzi da odbrane svetski tron?

Trikolori su krenuli na Svetsko prvenstvo sa velikim nadama uprkos nizu loših rezultata zbog kojih su za dlaku propustili ispadanje iz Lige nacija.

Aktuelni svetski šampioni pobedili su samo jednom u poslednjih šest mečeva, ali ipak idu u Katar kao jedan od favorita.

Francuski selektor Didije Dešan će biti primoran da izvrši nekoliko promena u svom timu, pošto su N'Golo Kante i Pol Pogba izostali zbog povrede.

Očekuje se da Francuzi prođu Grupu D, gde su sa Tunisom, Danskom i Australijom. Skoro da je to kopija njihove grupe na Svetskom prvenstvu 2018, gde su žrebali sa Danskom, Australijom i Peruom i sa sedam bodova zauzeli prvo mesto u grupi.

Najbolji momenti na SP u Rusiji

- Kapiten Engleske Hari Kejn osvojio je Zlatnu kopačku nakon što je završio kao najbolji strelac Svetskog prvenstva sa šest golova.

- Uprkos tome što je Kilijan Mbape imao samo 19 godina na ovom Svetskom prvenstvu, njegova dva gola su bila dovoljna da zbriše Argentinu, pa je na velikoj sceni viđen njegov vrhunski talenat.

Kilijan Mbape
foto: AP

- Branilac titule Nemačka eliminisan je sa turnira u grupnoj fazi, posle poraza od Južne Koreje sa 2:0, u jednom od najvećih šokova u istoriji takmičenja. Takođe su pretrpeli i prvi poraz od Meksika.

- Domaćin Rusija izvela je jedan od najvećih šokova na Svetskom prvenstvu, pobedivši šampiona iz 2010 - selekciju Španije. Bilo je to prvo izvođenje penala na turniru i plasirala se u četvrtfinale prvi put posle 48 godina.

- Finale Svetskog prvenstva 2018. imalo je sve - golove, kontroverzu VAR-a i početničku grešku Uga Lorisa.

- Kristijano Ronaldo je odigrao jednu od sjajnih predstava na Svetskom prvenstvu, jer je njegov dramatični kasni slobodni udarac doneo Portugalu remi sa Španijom u fudbalskom klasiku u Sočiju. Tada je zabeležio het-trik i postao najstariji strelac het-trika u istoriji Mundijala sa 33 godine i 130 dana.

Srpska tragedija i sudijska greška koja nije smela da se dogodi

Fudbaleri Srbije pobedili su Kostariku 1:0 u prvom meču Grupe E na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a onda su počeli da se sanjaju veliki snovi. Meč je rešio tadašnji kapiten Aleksandar Kolarov fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 56. minutu susreta.

Usledio je ključni meč sa Švajcarcima koji će Srbi pamtiti kao jednu od najvećih nepravdi u istoriji našeg sporta kada su golom Šaćirija u 90. minutu poraženi sa 2:1.

Srbija - Švajcarska
Srbija - Švajcarskafoto: Starsport©

Orlovi su sjajno počeli i vodili već od petog minuta pogotkom Aleksandra MItrovića, da bi se tim rezultatom otišlo i na odmor, ali se sve, nažalost i može se reći nezasluženo, promenilo u drugih 45 minuta.

Najpre je Granit Džaka udarcem sa oko 25 metara doneo izjednačenje svom timu u 52. minutu, a konačan rezultat susreta postavio je Džerdan Šaćiri u 90.

Ipak, moraju se istaći i dve katastrofalne odluke glavnog arbitara Feliksa Briha, odnosno njegovih pomoćnika, baš u drugom delu igre. Takođe, naši igrači dobili su četiri javne opomene, a Švajcarci samo jednu, i to u poslednjim trenucima susreta..

Pre svega ona u 66. minutu kada nije svirao čist penal nad Mitrovićem, koga su posle centaršuta Dušana Tadića obema rukama držali i Stefan Lihtštajner i Fabijan Šar, ali je Nemac odlučio da svira faul u napadu!

Sudijski pomoćnici nisu iskoristili konsultaciju VAR-a i tako izbacili našu selekciju sa SP!

Bilo je jasno da ih je neuspeh protiv Švajcarske mnogo pogodio, pa protiv Brazilaca, osim u dvadesetak minuta na startu drugog poluvremena, nisu bili ni blizu očekivanog nivoa, pa su se porazom 2:0 oprostili od prvenstva.

Zanimljivosti

VAR tehnologija je uvedena da pomogne sudijama u donošenju odluka.

Pokazano je manje crvenih kartona u poređenju sa prethodnim turnirima.

Stručnjaci su pohvalili nesmetano funkcionisanje i nedostatak nasilja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.