SRBIJA VIŠE NIJE SENZACIJA! Svi BRUJE o Piksijevim "orlovima", a statistikom opravdavaju OPTIMISTIČNE PROGNOZE
Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

MUNDIJAL 2022

SRBIJA VIŠE NIJE SENZACIJA! Svi BRUJE o Piksijevim "orlovima", a statistikom opravdavaju OPTIMISTIČNE PROGNOZE

Srbiju mnogi vide kao potencijalnu senzaciju na Svetskom prvenstvu

Objavljeno: 21:49h

Mediji širom sveta se bave analizama, prognozama, kalkulacijama za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru koje počinje 20. novembra, a o selekciji Srbije se piše sa velikim respektom.

Tako Rojters dolazi kratku i optimističnu analizu gde pored selektoraDragana Stojkovića Piksija kao adute navodi Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i kapitena Dušana Tadića.

Srbija gaji velike nade da će se plasirati u nokaut fazu Svetskog prvenstva pošto je uspela da prebrodi težak period koji je bio posebno obeležen propuštanjem Evropskog prvenstva 2020.

Srbija je rapidno napredovala za godinu dana koliko je Stojković na klupi "orlova".

Aleksandar Mitrović, Navijači Srbije, Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Srbija je obezbedila automatski plasman na Svetsko prvenstvo pobedom nad Portugalom od 2:1 nakon što je Mitrović postigao gol u 90. minutu.

Uspeh u kvalifikacijama poslao je rano upozorenje njihovim protivnicima iz Grupe G - očekujte neočekivano. Takođe, Piksijevi izabranici su slavili u grupi Lige nacija ispred Norveške, Slovenije i Švedske i tako izborili plasman u najviši rang takmičenja.

Statistika koja obećava

Stojković je imenovan u martu 2021, i sada je selektor sa najvećom stopom pobeda (65%) od kraja ere Srbije i Crne Gore 2006.

Njegova ekipa je pobedila u 13, remizirala četiri i izgubila tri utakmice.

Ovaj 57-godišnjak, poznat po svom snažnom fokusu na napad, izvukao je najbolje od mnogih igrača koji su već godinama bili u reprezentaciji.

Glavni problem Srbije na Svetskom prvenstvu poslednjih godina bio je nedostatak golova, a nisu uspeli da prođu grupnu fazu od 1998. godine.

Poslednji put u Rusiji postigli su dva gola, kao 2006. i 2010. godine, pošto nisu uspeli da se kvalifikuju za turnir 2014. godine.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrovićfoto: EPA/Frederik Varfjell

Međutim, sa napadačem Fulama u formi Aleksandrom Mitrovićem koji je često partner Dušanu Vlahoviću iz Juventusa, Srbija ima golgetersku veštinu da "rešeta" svoje protivnike.

U grupnoj fazi Lige nacija, srpski igrači su bili istaknuti u statistici napada. Mitrović je postigao isto golova kao Erling Haland (šest), ali su u kontu norveškog napadača bila dva penala za razliku od Mitrovića.

Takođe, kapiten Dušan Tadić bio je najbolji po asistencijama (četiri) zajedno sa Rumunom Nikusorom Bančuom.

Još jedan adut je naravno Dušan Vlahović koji je debitovao za Srbiju u oktobru 2020, a do sada je osam puta bio strelac.

Na međunarodnom nivou, Vlahović je i dalje zvezda u nastajanju, ali u svojim klubovima je bio među najboljim strelcima Serije A u protekle tri sezone, završivši i 2020-21 i 2021-22 sa više od 20 golova. Trenutno je treći u Seriji A ove sezone sa šest golova u 10 utakmica.

Vlahović i Mitrović
Vlahović i Mitrovićfoto: Starsport/Peđa Milosavljević

Sa ubojitim dvojcem ispred, samopouzdanjem pozadi koje donosi golman Torina Vanja Milinković-Savić i poverenjem između igrača i trenera, nade Srbije da bi ovogodišnje Svetsko prvenstvo moglo da označi prekretnicu su opravdane. Međutim, oni su u teškoj Grupi G gde će se suočiti sa petostrukim šampionom Brazilom, uvek opasnom Švajcarskom i bronzanim Kamerunom Afričkog Kupa nacija - zaključuje se u Rojtersovoj analizi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.