LUDO I BRZO - SPOJIO MOTOKROS I SKI SKOKOVE: Skočio sa litice visoke 135 m, pa izveo DVOSTRUKI SALTO! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Bio je prestravljen idejom, ali nije mogao da odoli

LUDO I BRZO - SPOJIO MOTOKROS I SKI SKOKOVE: Skočio sa litice visoke 135 m, pa izveo DVOSTRUKI SALTO! (VIDEO)

Tom Paže se prizemljio posle aktiviranja padobrana sebi, ali i svom motoru

Objavljeno: 13:48h

Francuska zvezda fristajl motokrosa, Tom Paže, nikada se nije plašio da pomera granice. U svom najnovijem, neverovatnom podvigu, višestruki Red Bull X-Fighters šampion je uradio nešto što niko ranije nije: na motociklu je izveo dvostruki salto sa 135 m visine i prizemljio se padobranom!

Dok se moto-sezona 2021. širom sveta bliži kraju, takmičari u zimskim sportovima užurbano obavljaju finalne pripreme za svoje discipline u FIS Svetskom kupu.

Tom Paže
foto: Profimedia

Paže je odlučio da premosti dve različite sportske sezone, tako što će izvesti odvažan podvig u Avorijazu, zimskom odmaralištu u francuskim Alpima.

- U slobodno vreme, kada ne vozim, uživam u padobranskim skokovima. Idem korak po korak. Počeo sam da treniram u vazdušnom tunelu, a zatim sam 2015. počeo da skačem sa timom Sol Flajers. Usledio je bejz skok iz helikoptera, a potom i s mosta na ostrvu Riunion - objasnio je Francuz.

Ovaj 36-godišnjak - vlasnik pet zlatnih, dve srebrne i jedne bronzane medalje sa X Games - želeo je da spoji fristajl motokros (FMX) i padobranstvo u uzbudljivom projektu kakav nikad ranije nije izveden: naumio je da na motociklu izvede dvostruki salto s litice u Avorijazu, sleti padobranom i odveze se dalje na motociklu.

Tom Paže
foto: Profimedia

- Bio sam prestravljen idejom, ali nisam mogao odoleti da zamišljam kako bi bilo skočiti s motociklom. Ali, zbog pandemije sam sve morao da stavim na čekanje do marta 2021. Konačno sam, uprkos složenosti projekta, imao priliku da ostvarim svoj san - kaže Paže.

Nakon fristajl vožnje i izvođenja trikova na ulicama čuvenog alpskog odmarališta, Paže je ubacio u četvrtu brzinu i pri 80 km/h uzeo zalet na sedam metara visokoj skakaonici, postavljenoj na ivici 135 m visoke litice (standardna visina skakaonice u proseku iznosi 2,7 m).

Skočio je preko 55 metara daleko od litice, u vazduhu izveo dvostruki salto, zajedno s motociklom slobodno padao brzinom od 150 km/h, da bi na kraju otvorio padobrane sebi pa motoru i 30 sekundi kasnije se prizemljio 170 m niže.

- Ne postoji bolja lokacija za ovo od Avorijaza! To je čarobno mesto: okruženo prirodom, sa drvenim zgradama i odličnom infrastrukturom. Odmaralište je zaista pogodno za frirajding, i jedino je mesto gde sam pronašao vertikalnu liticu višu od 130 metara. Morali su se steći svi uslovi, jer ništa nismo želeli prepustiti slučaju. Najteže od svega bilo je nešto što u videu ne možete videti: vetar - otkrio je.

Bejz skok sa teškom motociklističkom opremom (kaciga, čizme i sigurnosna oprema) smanjuje vidno polje i zamagljuje oznake na tlu. Zato je za ovu priliku napravljen specijalni padobran za motocikl, s mehanizmom za manuelno otvaranje integrisanim u sedište.

Ceo nasvakidašnji projekat zabeležen je u dokumentarnom filmu Flight Mode.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.