ON JE TO I ZASLUŽIO: Jedna ulica u Beogradu od sada nosi ime po legendarnom sportskom novinaru!
Foto: Profimedia

lepo

ON JE TO I ZASLUŽIO: Jedna ulica u Beogradu od sada nosi ime po legendarnom sportskom novinaru!

Inače, Vučevo je naseljeno mesto u Foči, Republici Srpskoj i ima veliki značaj u bici na Sutjesci jer su jugoslovenski partizani uspeli da se probiju preko reke Pive, Vučeva i Sutjeske rasturivši nemačke snage

Objavljeno:

Žumberačka ulica u beogradskoj opštini Čukarica biće preimenovana u ulicu čuvenog sportskog novinara Marka Markovića, dok je jedna od ulica na Paliluli dobila ime Nova vučevska, odlučeno je danas na sednici gradskog parlamenta.

Marko Marković rođen je u Leskovcu 1935. godine, a novinarstvom počeo da se bavi 1957. godine.

Najveći deo karijere proveo je u Radio-televiziji Beograd, od 1961 do 1995, a tokom radnog veka prenosio je veliki broj fudbalskih utakmica i izveštavao sa 40 šampionata Evrope i sveta i Olimpijskih igara.

Učestvovao je u pokretanju emisija Sportski pregled, Sportska subota, a bio je autor više radio i TV emisija o sportu, velikog broja intervjua i šest monografija.

Od 1971. do 1994. godine bio je autor i voditelj kultne sportske TV emisije "Indirekt", koja se nije bavila isključivo aktuelnim događajima već zanimljivim sportskim temama obrađenim na poseban način.

Od 1995. godine radio je na televiziji Pink, gde je bio urednik sportske redakcije, ali se u poslednje vreme retko pojavljivao na poslu zbog bolesti.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Kada je reč o promeni naziva Nova vučevska, inicijativu za promenu, odnosno za vraćanje starog naziva toj ulici, pokrenuli su građani sa teritorije gradske opština Palilula.

Kako stoji u obrazloženju odluke, novim nazivom ulice, građani gradske opštine Palilula žele da sačuvaju sećanje na nekadašnji naziv ulice, koja ima istorijski značaj.

Inače, Vučevo je naseljeno mesto u Foči, Republici Srpskoj i ima veliki značaj u bici na Sutjesci jer su jugoslovenski partizani uspeli da se probiju preko reke Pive, Vučeva i Sutjeske rasturivši nemačke snage.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.