LEPA KRISCINA DOBILA HUMANITARNU VIZU OD POLJSKE: Beloruska atletičarka se ne vraća u domovinu!
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

SKANDAL SVE VEĆI

LEPA KRISCINA DOBILA HUMANITARNU VIZU OD POLJSKE: Beloruska atletičarka se ne vraća u domovinu!

Cimanuskaja je trebalo u ponedeljak da učestvuje u trci na 200 m

Objavljeno:

Beloruskoj atletičarki Kriscini Cimanuskaji odobrena je humanitarna viza za Poljsku, napisao je zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Marćin Pšidač na svom Tviter profilu.

- Kriscina Cimanuskaja, beloruska atletičarka, je u direktnom kontaktu sa poljskim diplomatama u Tokiju. Odobrena joj je humanitarna viza. Poljska će uraditi sve što je potrebno da joj pomogne da nastavi svoju sportsku karijeru - napisao je Pšidač.

AP je ranije danas preneo da Cimanuskaja planira da zatraži azil u Poljskoj, nakon tvrdnji da su zvaničnici olimpijskog komiteta Belorusije pokušali da je nasilno vrate kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Prema navodima predstavnika Fondacije za sportsku solidarnost Belorusije Vadima Krivošejeva, Cimanuskaja je zatražila vizu u poljskoj ambasadi u Tokiju, a avionska karta za Varšavu rezervisana je za 4. avgust.

Kriscina Cimanuskaja
foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Cimanuskaja, koja je u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu.

Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4x400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Ona je pre spornog leta pozvala japansku policiju, koja joj je pomogla da se ne ukrca na avion koji je trebalo da je vrati u Belorusiju.

Poljska i Češka su ponudile pomoć, a Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da je u kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), kao i organizatorima Igara u Tokiju.

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.

Beloruski olimpijski komitet 25 godina vode predsednik Aleksandr Lukašenko i njegov sin Viktor.

I jednom i drugom je MOK zabranio da prisustvuju Olimpijskim igrama u Tokiju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.