ŠOK U TOKIJU: Prva TRANSRODNA osoba učesnik Igara eliminisana već na startu! Ipak je ispisala istoriju...
Foto: EPA/Michael Reynolds

olimpijske igre

ŠOK U TOKIJU: Prva TRANSRODNA osoba učesnik Igara eliminisana već na startu! Ipak je ispisala istoriju...

Novozelanđanka (43) je nastupila u ženskoj konkurenciji dizača tegova i bila je jedna od glavnih favorita uoči takmičenja

Objavljeno:

Lorel Habard je postala prva transrodna osoba učesnik Olimpijskih igara. Novozelanđanka (43) je nastupila u ženskoj konkurenciji dizača tegova i bila je jedna od glavnih favorita uoči takmičenja.

Ipak, nije uspela da podigne težinu od 125 kg iz tri pokušaja i rano je eliminisana.

Habard je do 35. godine bila muškarac. Pol je promenila pre devet godina i počela da se takmiči na svetskom nivou.

Odmah je počela da beleži veće uspehe nego u muškoj kategoriji. Tako je 2017. godine postala vicešampion sveta, a dve godine kasnije zauzela je šesto mesto, dok je dva zlata osvojila na Pacifičkim igrama.

Iako mnogi smatraju da Lorel ne bi smela da se takmiči sa ženama, ona je uverena da tu nema ništa nedozvoljeno i da su pravila kristalno jasna.

- Pravila su tu od 2003. godine. Možda pre 10 godina svet nije bio spreman za nekog poput mene, a možda nije ni sad. Barem sam se osetila željenom od ljudi da me uzmu u obzir za takmičenja - rekla je nedavno Habard.

Lorel se pre promene pola zvala Gevin Habard, ali se takmičila samo u juniorskoj kategoriji gde je 1998. postavila/o rekorde. Onda je 2012. imenovana za izvršnog direktora Olimpijskog dizanja tegova Novog Zelanda.

Njen slučaj dosta podseća ne nekoliko kontroverznih iz drugih sportova. Kaster Semenja je slično optuživana da ima nefer prednost nad koleginicama atletičarkama zbog viška muških testostertona.

Oskar Pistorijus je takođe svojevremeno potresao svet atletike jer je ovaj Južnoafrikanac rođen sa deformitetom obe noge, ali su mu ugrađene proteze zahvaljujući kojih je imao prednost u trčanju u odnosu na kolege.

Pistorijus je od 2015. u zatvoru zbog ubistva supruge.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.