NAŠIM IGRAČICAMA SU PRETILI! SRBIJA BEZ DRAGANE CVIJIĆ NA EP: To neće ni ličiti na Evropsko, najbolje da se odloži!
Foto: EPA/Franck Robichon

problemi

NAŠIM IGRAČICAMA SU PRETILI! SRBIJA BEZ DRAGANE CVIJIĆ NA EP: To neće ni ličiti na Evropsko, najbolje da se odloži!

Ljubomir Obradović pričao je o nedaćama koje su zadesile i našu reprezentaciju, ali i uopšte rukomet u svetu

Objavljeno:

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Ljubomir Obradović izjavio je da bi Evropsko prvenstvo, zbog situacije sa koronavirusom, najbolje bilo pomeriti za narednu godinu.

Norveška je u ponedeljak zvanično odustala od organizacije šampionata (3. do 20. decembra) i ostaje da se vidi da li će EHF u saradnji sa Danskom doneti odluku da se ceo turnir premesti u tu zemlju.

- U Norveškoj to ne bi ličilo na Evropsko prvenstvo. Za soluciju sam da se takmičenje odloži za mart, april, možda i jun. Nekada su se Evropska prvenstva igrala u junu. Sada se zatvaraju granice, avio saobraćaj je u problemu, imamo nedelju dana da sačekamo. Neizvesnost je, ali biće šta će biti - rekao je Obradović za sajt Rukometnog saveza Srbije.

foto: EPA/Eddy Lemaistre

Nedelju dana pred početak završnih priprema za EP 2020, vlada neizvesnost hoće li turnira biti uopšte.

- Ovakva situacija nije bila i daj Bože da nikada više ne bude. Sledećeg ponedeljka bi trebalo da počnemo da radimo, praktično, posle godinu dana od Svetskog prvenstva u Japanu. Devojke imaju još dve utakmice u svojim klubovima. To je nešto što nas brine, ne samo zbog COVID-19, već i zbog povreda. Dragana Cvijić mora na operaciju, neće igrati na EP. Imamo dve povratnice, dve mame Katarina Krpež je počela da igra u Rostovu, dok sa Tamarom (Radojević) još treba da popričam.

Obradović je istakao da mu je žao pošto se reprezentativke nisu okupile nijednom posle Svetskog prvenstva u Japanu, koje je odigrano prošle godine u decembru.

- Tamo smo došli do jednog određenog nivoa igre u napadu i odbrani, nivoa što se tiče svega. Bilo je dosta stvari da uradimo za ono što nas ceka, kvalifikacije za Tokio i prvenstvo. Sada se taj raspored obrnuo, jer nas kvalifikacije čekaju u martu. Tu gde smo stali, nastavićemo. Otkazali smo turnir u Poljskoj. Videćemo da li je izvodljivo da se odigraju dve utakmice sa Rumunijom, znajući kakva je situacija tamo kod njih. Vidite veliki broj povreda u svim selekcijama. COVID-19 je uzeo svoj danak. Pitanje je da li su pripreme i treninzi adekvatno podešeni prema datoj situaciji. Sve je to za duboku analizu, ne smemo da se igramo, niti da se kockamo. Probaćemo da izvučemo što bolji rezultat od sastava koji budemo imali.

foto: RSS

Pripremne utakmice otkazuju se svuda po Evropi, pa će selekcije praktično bez provera otputovati na EURO 2020.

- Dosta reprezentacija se okupilo u poslednjoj EHF nedelji. Našim igračicama je prećeno da ako dođu da će imati problema sa ugovorima, tako da nisam imao pravo da ih zovem. Vidite i fudbal, Inter je zapretio Kolarovu. Ako u fudbalu to nije rešeno, teško je onda u rukometu. Moraju da se znaju obaveze i odnos klubova i reprezentacija. Ako je EHF nedelja za sve, onda je za sve, ako nije nije. Ne može da se ne pušta reprezentativka Srbije. Nama nije dozvoljeno da se okupimo. Dobro bi bilo da se sedne i dogovori. Politiku moraju da vode EHF i Savezi, a ne klubovi.

Obradović se osvrnuo i na izajvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj je najavio finansijsku pomoć rukometu.

foto: EPA/Jose Coelho

- Pročitao sam izjavu i obradovao se zato što je rukomet apostrofiran od strane predsednika da će dobiti veliku pomoć. Ta nam injekcija mnogo, mnogo treba. Dobro je primetio da struka nije na nivou na kome treba da bude. To nije mali posao i na to treba da se obrati pažnja. Potrebno je, ne samo pomoći klubovima, vec i videti gde ta sredstva odlaze - rekao je Obradović.

- Obavezati čelnike klubova da odgovaraju za ta sredstva ukoliko ona ne idu za razvoj rukometa, troškove igrača, trenera, prevoza i ostalih neophodnih stvari. Da se uvede red. Ako ne bude toga, opet ništa nismo radili. Ako bude jednokratna pomoć, opet ništa nismo uradili, ali me jako raduje taj podsticaj i nadam se da ćemo vratiti rukomet tamo gde mu je mesto - zaključio je Obradović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.