SIMBOL ŽENSKE SNAGE U SPORTU: Napali je kada je prvi put trčala, ali je uspela da postane prva žena maratonac!
Foto: Printscreen/facebook

heroina!

SIMBOL ŽENSKE SNAGE U SPORTU: Napali je kada je prvi put trčala, ali je uspela da postane prva žena maratonac!

Ova gospođa je prva žena koja je istrčala maraton.

Objavljeno:

Simbol ženske snage u sportu Ketrin Švicer bila je prva žena koja je istrčala maraton.

Bio je to Bostonski maraton 1967. godine, kada je imala samo 20 godina i postala prva osoba žena kojoj je to pošlo za nogama, uprkos raznim preprekamao kao što je pokušaj diskvalifikacije.

Ipak, ova gospođa je ispala još veći heroj pošto je uspela da istrči ovu trku još jedanput, u svojoj 70. godini, pola veka posle ulaska u istoriju.

Ovaj put trku je istčala za 4:44:31, što je samo 24 minuta više nego što joj je trebalo prvi put.

- Presrećna sam! Duž cele staze ljudi su me bodrili, držali su natpise: 'Napred Ketrin' i 'Neustrašiva', vrištali su... Bilo je zaista neverovatno - rekla je Ketrin posle trke.

Ketrin Švicer
Ketrin Švicer foto: Printscreen/youtube

Nekada je maraton bio sport u kojem su učestvovali samo muškarci, a ženama je bilo zabranjeno da učestvuju jer je mišljenje organizatora bilo da one ne mogu da istrče 42 kilometara.

Inače, kada je ona prvi put učestvovala organizatori nisu ni znali da jedna žena trči, sve dok je nisu videli na četvrtom kilometru, a jedan od rukovodećih je pokušao da je sustigne i skine broj sa leđa kako bi je diskvalifikovao, ali je tog čoveka odgurnuo tadašnji Ketrinin dečko.

Ketrin Švicer
Ketrin Švicer foto: Printscreen/youtube

Inače, taj čovek je bio Džel Sempl koji joj je kasnije postao prijatelj, a on je umro 1988. godine, a Švicerova ga se setila baš na tom delu staze na kojem se desio "incident".

- Pogledala sam ka nebu i poslala sam mu veliki poljubac. To je čovek koji je, bez obzira na to kako gledate, promenio moj život. Kada sada pogledate, promenio ga je na bolje. Tada, pre 50 godina, bilo je to neprijatno za mene, ali sada kada se osvrnem na taj događaj - to je bilo nešto najbolje što je moglo da mi se dogodi - rekla je gospođa koja je najzaslužnija što je ženski maraton uvršeten među olimpijske sportove 1984. u Los Anđelesu.

O njenim zaslugama za ovaj sport najviše govori činjenica da je 2015. godine na Bostonskom maratonu učestvovalo čak 46 odsto pripadnica ženskog pola, a prošle godine ih je bilo čak 13.705. Do sada je učestvovala u organizaciji više od 400 maratona u 29 zemalja sveta, a pobedila je u Njujorku, a u Bostonu je ostvarila šesti najbolji rezultat svih vremena.

Ketrin Švicer
Ketrin Švicer foto: Printscreen/facebook

Kada je prvi put učestvovala nosila je broj 261, koji je postao simbol ženske borbe, a isti broj je nosila i pola veka kasnije, a posle trke ga je Bostonska atletska asocijacija povukla iz upotrebe.

Nekada se, kaže borila protiv seksizma, dok se dana bori protiv predrasude o godinama.

- Sada se o starijim ljudima priča kao nekada o ženama - 'ne bi trebalo u tvojim godinama da se izlažeš tolikim naporima', 'slaba si', 'možeš sebi da naudiš, ne forsiraj se'... Ja mislim da ne postoji granica, niti limit u godinama - rekla je Ketrin Švicer, koja već godinama vodi kampanju pod nazivom "261 Neustrašivi" koja podstiče žene da trče.

Pre ovog maratona razmišljala je o mnogim detaljima kao što je na primer oprema.

- Mogla sam da nosim helanke ili šorts. U pvim godinama, noge mi nisu tako lepe kao nekada, ali sam odlučila da ipak nosim šorts. Moje noge imaju 70 godina i zaslužuju da ih pokažem - zaključila je ova heroina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.