NEPRAVDA PREMA SRPSKIM SPORTISTIMA! Da li bi Đokoviću, Mitroviću i Španović svanulo da PROMENE državljanstvo? FOTO
Nepravde prema srpskim sportistima, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA/PATRICK B. KRAEMER, EPA-EFE/ENNIO LEANZA, EPA-EFE/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY

dokle više?

NEPRAVDA PREMA SRPSKIM SPORTISTIMA! Da li bi Đokoviću, Mitroviću i Španović svanulo da PROMENE državljanstvo? FOTO

Podsetimo se najvećih nepravdi prema srpskim sportistima koje još uvek bole naciju

Objavljeno:

Srbija je mala zemlja kojoj svaki sportskih uspeh "duplo vredi", a neuspeh i nepravda se teško zaboravljaju. Često znamo da budemo okrutni prema našim predstavnicima jer nisu uspeli da opravdaju očekivanja, a neretko su ih na tom putu sputale one "više sile".

Po starom dobrom srpskom pravilu sudija je uvek kriv, ne vole nas mnoge vere i nacije, a izgleda smo u zavadi i sa sportskom srećom.

Bilo kako bilo, kroz sportsku istoriju naše zemlje su viđene mnoge nepravde koje i dan danas bole našu naciju.

Mi ćemo se podsetiti onih najgorčih sećanja, a bilo ih je u raznim sportovima, i to na najvećim takmičenjima.

Svakako ćemo krenuti od onog najsvežijeg koje nas je i podsetilo na nemila dešavanja, što iz bliske, to i iz dalje prošlosti.

IVANA ŠPANOVIĆ: Nepravda, iz Srbije sam...

Najbolju srpsku atletičarku Ivanu Španović Vuletu je prvo napustila sportska sreća, a onda je na šokantan način ostala bez medalje, i to upravo one kojom bi zaokružila ovu neverovatnu sezonu.

Bila je projektovana za medalju na Svetskom prvenstvu u Oregonu, ali jedan milimitar je presudio i ostavio našu Ivanu bez medalje. Usledila je polemika oko toga da li je jedna od najboljih skakačica udalj oštećena, što je sud mnogih navijača, ali sudije nisu ostavile mesta za raspravu.

I nije ovo prvi put da Ivana na dramatičan način ostaje bez medalje, vrlo dobro pamtimo Svetsko prvenstvo 2017. godine.

Ivana je vodila nakon druge serije sa skokom 6,96 metara, a iako je na snimku izgledalo da je u poslednjoj seriji skočila preko sedam metara, zvanični podaci pokazali su da je to bio skok od 6,91 metara.

Španovićevoj je medalja izmakla za jedan centimetar i to - zbog broja na dresu.

- Nepravda. Iz Srbije sam. Znam da je zlato moje kad-tad - napisala je Španovićeva tada na Tviteru.

Milorad Čavić - buntovnik u nezgodno vreme

Milorad Čavić je postao sinonim za krađu i nepravdu prema srpskim sportistima, ali i ponos i prkos naše male nacije.

Čavić i Felps
Čavić i Felpsfoto: EPA/Patrick B Kraemer

Na Olimpijskim Igrama 2008. u Pekingu, u finalu trke na 100m leptir stilom, Miloradu Čaviću je doslovno ukradena pobeda. Čavić je prvi stigao do cilja, ali je po rezultatima Felps navodno uspeo da pritisne dugme koje zaustavlja vreme jednu hiljaditinku pre Čavića. Pokušavali su organizatori da svale krivicu na Čavića, koji navodno nije dobro pritisnuo dugme i zaustavio vreme, ali s obzirom na plan koji je imao Felps, a to su zlatne medalje u svim disciplinama i činjenicu da američki sportisti na OI nisu obavezni da prisustvuju doping kontroli, ali i uticaju koji ima američki Olimpijski Komitet , Čavić je morao da se zadovolji srebrom, a nama samo ostaje slika kao dokaz da je olimpijsko zlato na trenutak bilo naše.

Srbija će zauvek pamtiti Čavićev gest sa Evropskog prvenstva 2008. godine. Srpski plivač je u Ajndhovenu osvojio zlato u trci na 50 metara leptir stilom, a zatim se na dodeli medalja pojavio sa majicom na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija". Evropski Plivačka Federecija (LEN) suspendovala je Čavića sa prvenstva zbog navodnog govora mržnje i mešanje politike u sport.

Novak Đoković - sam protiv svih

Da li se u Đokovićevom slučaju konačno potvrđuje - ne vole ga zato što je Srbin.

Nijedan sportista nije preživeo ono što je Novak Đoković tokom svoje karijere. Od diskvalifikacije sa US Opena, preko deportacije iz Australije, do oduzimanja bodova sa Vimbldona.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Profimedia

Stigli smo do toga da jedan od najboljih u istoriji tenisa bude političko "oružje" i čeka dozvolu da radi ono što najbolje zna - igra tenis.

Novak po trenutnoj situaciji neće moći da nastupi na US Openu zbog odluke da se ne vakciniše, a izgleda da je na pomolu još jedna velika sportska nepravda. Ali, ako on nije navikao, ko je?

Najveća nepravda u istoriji našeg fudbala u režiji Feliksa Briha

Imaće Srbija već ove godine priliku da se osveti za "onaj penal" koji proganja Mitrovića godinama.

Dva igrača Švajcarske su držala Aleksandra Mitrovića, penal je svima bio očigledan osim sudiji Feliksu Brihu koji je jedini video faul Aleksandra Mitrovića. Ovo je bio i odlučujući detalja zbog koga "orlovi" nisu uspeli da obezbede plasman u dalju fazu Mundijala u Rusiji.

Ali, imamo šansu za naplatu, a volimo da naplatimo i duplo. Srbija na Mundijalu u Kataru ima respektabilan tim koji će morati da poštuju i sudije, a složićemo se da je vreme da konačno napravimo zapažen rezultat na jednom velikom fudbalskom takmičenju.

Turska - Srbija 2010. i sudijska bruka

Srbija je "zemlja košarke", a jedna od najvećih "krađa" dogodila se na Svetskom prvenstvu u košarci 2010. godine kada smo odmerili snage sa selekcijom Turske.

Srbija je predvođena Dudom Ivkovićem igrala odlično, eliminisala Hrvatsku, zatim i favorizovanu Španiju, ali su onda na red u polufinalu došli domaćini prvenstva, Turska. Suđenje je u većem delu ovog meča bilo naklonjeno domaćima, ali je Srbija ipak uspešno odolevala i držala rezultatski priključak. Na 4.5 sekunde do kraja meča Srbija je vodila 82;81 i Turska je imala napad.

Turci uspevaju da postignu koš, ali se jasno vidi da je tokom tog poslednjeg napada košarkaš Turske, Tunčeri u trenutku dok je imao loptu u posedu, jednom nogom bio van granica igrališta. Sudije to nisu videle ili nisu želele da vide, koš je naravno priznat, a Srbija poslata u borbu za bronzu.

Diskvalifikacija sa EP 1992. zbog politike

Iako je na prostorima bivše Jugoslavije vladao građanski rat, očekivao se dobar rezultat od tadašnje košarkaške reprezentacije . Ipak 10 dana pred početak prvenstva UN donele su rezoluciju po kojoj je naša reprezentacija udaljena sa takmičenja. Naše mesto zauzeli su Danci, koji su uspeli na kraju da se okite titulom. Ostaje žal za propuštenom šansom, jer smo imali tim koji je bio jedan od favorita, ali politika je na kraju učinila svoje.

Ni večiti rivali nisu bili pošteđeni na evopskoj sceni...

Kvalifikacije za LŠ: Crvena Zvezda - Milan 2008.

Ovaj dvomeč nema mnogo veze sa sudijama, s obzirom da je Milan imao mnogo jači tim i na papiru i na terenu, pa su se Rosoneri plasirali u Ligu šampiona bez većih problema, a kasnije te sezone postali i prvaci Evrope. Ono što je ovaj meč svrstalo u ovu rubriku, jeste da je Milan ranije te godine, odnosno krajem prethodne sezone, kažnjen od strane italijanskog fudbalskog saveza, oduzimanjem bodova zbog umešanosti u nameštanju mečeva. S obzirom da UEFA ne dozvoljava klubovima koji nameštaju mečeve da nastupaju u njihovim takmičenjima, odnosno kažnjava takve klubove suspenzijom evropska kuća fudbala morala je da diskvalifikuje Milan iz daljeg takmičenja, a na megdan Crvenoj zvezdi pošalje neki drugi tim iz Italije, ili da crveno-belima dozvole da se direktno plasiraju u Ligu Šampiona. Međutim od toga na kraju nije bilo ništa...

Crvena zvezda - Milan
Crvena zvezda - Milanfoto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Takođe, u sezoni 2020/21 crveno-beli su nepravedno ispali iz Lige Evrope posle dvomeča sa Milanom, ali ovog puta je falilo fudbalske sreće. Potpuno su izabranici Dejana Stankovića nadigrali "rosonere", ali nije bilo vreme za novi istorijski podvig.

Kvalifikacije za LŠ: Partizan - Fenerbahče

Partizan je u poslednjoj rundi kvalifikacija za LŠ 2008. godine naleteo na turski Fenerbahče. Iako su gosti bili apsolutni favoriti, što zbog boljeg tima na papiru, što zbog činjenice da Jokanović na tom meču nije mogao da računa na ključne igrače, Partizan je ipak pokazao zube pred Turcima.

Poveli su crno-beli sa 2:0, golovima Veljka Paunovićau 11. i Bogunovićau 14. minutu. Ali onda na scenu stupa sudija Krejg Tompson iz Škotske. Prvo je u 23. minutu poništio Bogunovićev gol zbog navodnog ofsajda, da bi u sudijskoj nadoknadi prvog dela igre svirao, blago rečeno smešan penal za goste. Meč je na kraju završen rezultatom 2:2, a Partizan je u revanšu poražen sa 2:1, a u Turskoj im je zbog navodnog ofsajda poništen još jedan čist gol.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.