OLIMPIJSKI ŠAMPION SE ODREKAO RUSIJE! Putin ga je odlikovao, on mu "bacio rukavicu u lice"
Lesun, u sredini, Foto: Profimedia

potpuno neočekivano!

OLIMPIJSKI ŠAMPION SE ODREKAO RUSIJE! Putin ga je odlikovao, on mu "bacio rukavicu u lice"

Osvojio je zlato u Riju pod zastavom Rusije, a sada je spreman da završi karijeru

Objavljeno:

Rusija se, zbog rata s Ukrajinom, našla pod brojnim sankcijama Zapada. Na udaru su i sportisti.

FIFA i UEFA izbacile su rusku reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja, odbojkaška organizacija oduzela je Rusiji domaćinstvo Svetskog prvenstva i izbacila je s turnira, Formula 1 izbacila je iz kalendara trku u Sočiju, suspendovani su ruski atletičari, a teniska reprezentacija izbačena je iz Dejvis kupa.

Najnovija odluka kaže da Rusi i Belorusi neće moći da nastupe na Vimbldonu, a sportisti i dalje ne dižu glas.

Jedan od retkih koji je to uradio transparentno i bez ustručavanja je Aleksander Lesun, nekadašnji olimpijski šampion u modernom petoboju.

Aleksandar Lesun, Olimpijske igre, Rusija
foto: Profimedia

On je odlučio da se neće više takmičiti pod zastavom Rusije.

- Sportisti u Rusiji služe samo u svrhu propagande. Ne razmišljaju o tome kakav efekat njihovi postupci mogu da imaju na živote drugih. Niko ne misli da će njegovi postupci dovesti do smrti dečaka i djevojčica, muškaraca i žena, te starijih ljudi u Ukrajini - kazao je zlatni olimpijac inače rođen u Belorusiji.

Aleksander Lesun je prvi sportista koji je na ovaj način reagovao zbog rata u Ukrajini. On je 2009. godine uzeo rusko državljanstvo i svojoj zemlji doneo brojne medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Posle pobede u Riju imao i prijem kod Vladimira Putina koji ga je odlikovao. Međutim, šest godina kasnije odlučio je da se odrekne svega što predstavlja Rusiju, a naročito predsednika.

- Situacija u Rusiji postaje veoma teška. Pre ste zbog učestvovana u anti-ratnim protestima dobijali 15 dana pritvora, a sada možete dobiti do tri godine zatvora. U nekim slučajevima čak i do 15 godina - kazao je Lesun za "BBC".

Nekada najbolji petobojac sveta (mačevanje, streljaštvo, jahačko preskakanje, plivanje slobodnim stilom i trčanje na 3.200 metara), poručio je da se praktično povlači iz ovog sporta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.