HAMILTON I ALONSO HTELI BOJKOT TRKE: Vozači Formule 1 u strahu od novih napada, ali ostaju u Džedi!
Nekad rivali u istom timu, sada saglasni: Fernando Alonso i Luis Hamilton 2007. u MekLarenu, Foto: Profimedia

nema popuštanja

HAMILTON I ALONSO HTELI BOJKOT TRKE: Vozači Formule 1 u strahu od novih napada, ali ostaju u Džedi!

Čelnici timova Formule 1 su uverili svoje pilote da su bezbedni u Saudijskoj Arabiji

Objavljeno:

Matija Binoto, šef tima Ferarija, izjavio je da vozači Formule 1 nisu stoodstotno srećni zbog učešća na trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

Iz sedišta FIA je potvrđeno da će trka ići po planu i da je sve sigurno, ali čini se da vozači i članovi timova nisu sasvim ubeđeni u to.

Ostrvski mediji prenose kako su vozači imali četvoročasovni krizni sastanak koji je trajao do 2.30 u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Džedi, posle incidenta kada je nekoliko projektila koje su ispalili Huti pogodilo rafineriju nafte 20 kilometara istočno od staze u Džedi.

Bombardovanje, Aramko, Eksplozija
foto: Printscreen/Twitter/@BNONews

Izveštaji kažu da je dobar deo vozača želeo da bojkotuje trku i da su najglasniji u tome bili sedmostruki svetski prvak Luis Hamilton, kao i dvostruki šampion, Španac Fernando Alonso.

Ipak, F1 i FIA su tokom dana izdali saopštenje kojim se potvrđuje bezbednost svim učesnicima trke od strane saudijskih vlasti.

- Ne mislim da su svi stoodstotno srećni i opušteni pred trku. I dalje su zabrinuti, ali su saslušali garancije koje smo im dali i razumeju važnost da ostanu ovde i pokušaju da voze jer je to najbolji izbor koji mogu da naprave. Napuštanje zemlje ne bi bio pravi izbor - kaže Binoto.

Matija Binoto
foto: EPA/Shawn Thew

Šef Ferarija je dodao:

- Nema sumnje da smo svi zabrinuti jer nije normalno da se tako nešto dešava tako blizu staze. Ipak, imamo uverenja od F1, Vlade Saudijske Arabije i bezbednosnih agencija da je sve u redu i to je bilo potrebno objasniti vozačima. Bilo je važno sastati se sa njima, čuti ih. Oni su zvezde ovog sporta i važno ih je saslušati. Negativni komentari nisu sjani, ali činjenica da su se sastali i diskutovali i dobili uverenje da su sigurni je jako pozitivna stvar.

Matija Binoto
foto: EPA/Ali Haider

Sa strane, mogla se čuti kritika da je ovo neka vrsta prisiljavanja vozača da voze uprkos raketnom napadu koji se desio tokom treninga u petak.

Crni oblak dima iz rafinerije bio je primetan i tokom današnjeg dana. Trka na stazi u Džedi vozi se u nedelju 27. marta od 19 časova. Kvalifikacije su u u subotu od 18h. Vozač Ferarija Šarl Lekler, pobednik prve trke sezone u Bahreinu prošlog vikenda, bio je najbrži na sva tri treninga.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.