"DEČAK (14) ČIJI OTAC ČEKA IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE MI JE POSLAO PISMO: Ali, mi ne odlučujemo..."
Luis Hamilton, Foto: EPA/Antonin Vincent

nemoćni

"DEČAK (14) ČIJI OTAC ČEKA IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE MI JE POSLAO PISMO: Ali, mi ne odlučujemo..."

Pre dve nedelje nad 81 osobom izvršena je smrtna kazna u Saudijskoj Arabiji. Na čelu Arabije je ozloglašeni princ Mohamed bin Salman, optužen za razna zverstva a najpozantije je mučko ubistvo novinara Džamala Kašogdžija

Objavljeno:

Sedmostruki svetski šampion Formule 1, vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je danas da bi Saudijskoj Arabiji trebalo da bude lako da izvrši promene u cilju poboljšanja ljudskih prava.

Hamilton je naveo da vozači koji će u nedelju učestvovati u trci u Džedi ne bi trebalo da budu odgovorni za pozivanje Saudijske Arabije na odgovornost, ali da bi voleo da pomogne.

Luis Hamilton
foto: EPA/Christian Bruna

Hamilton je prošle godine trijumfovao u prvoj trci Formule 1 održanoj u Saudijskoj Arabiji.

- To je vrlo, vrlo složena situacija. Ali uvek sam otvoren za diskusiju, da saznam više i da pokušam da shvatim zbog čega se dešavaju stvari koje se dešavaju. Pošto je 2022. godina lako je napraviti promene. Ali, otvoren sam za to - rekao je Hamilton novinarima u Džedi.

U ovom gradu je u petak tokom prvog treninga Formule 1 raketirano naftno postrojenje kompanije Aramko. Odgovornost je preuzela Ansel Alah grupa militantnih jemenskih Šiita koji su već dugo u ratu sa Saudijcima.

Bombardovanje, Aramko, Eksplozija
foto: Printscreen/Twitter/@BNONews

Pre dve nedelje nad 81 osobom izvršena je smrtna kazna u Saudijskoj Arabiji, što je najviše u modernoj istoriji kraljevstva.

- Odgovornost je na onima koji su na vlasti da zaista izvrše promene, ali mi zapravo ne vidimo dovoljno. Dakle, moramo da vidimo više - naveo je britanski vozač.

Prema neprofitnoj organizaciji koja brani osobe koji se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i partnerske organizacije Evropske Saudijske Organizacije za ljudska prava, još 16 smrtnih kazni izvršeno je od 12. marta.

Maks Ferstapen, Luis Hamilton
foto: EPA/Andy Rain

- Zapanjujuće je slušati te priče. Čuo sam da mi je 14-godišnji dečak, čiji otac čeka izvršenje smrtne kazne, poslao pismo. Mi ne odlučujemo gde idemo, ali mislim da je naša dužnost da pokušamo i da uradimo ono što možemo dok smo ovde - naveo je Hamilton.

Saudijska Arabija je jedna od nekolicine zemalja koje su optužene da sportom pokušavaju da "operu" kršenje ljudskih prava, organizacijom važnih sportskih događaja. Među njima su i Bahrein i Katar.

Na čelu Arabije je ozloglašeni princ Mohamed bin Salman, optužen za razna zverstva a najpozantije je mučko ubistvo novinara Džamala Kašogdžija. Krajem 2021. kupio je fudbalski klub Njukasl junajted.

Mohamed bin Salman
foto: Profimedia

Vozač Alfa Romea Valteri Botas rekao je da vozači "nemaju izbora" i ne odlučuju gde će voziti.

- Da možemo da biramo trke, možda bismo pomalo promenili kalendar - naveo je Botas.

Kada je rukovodstvo Formule 1 raskinulo ugovor sa organizatorima trke u Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, vozači su se složili da je ta odluka ispravna. Četvorostruki svetski prvak Zebastijan Fetel rekao je da ne bi učestvovao u trci u Sočiju da je ostala u kalendaru.

Trka u Džedi, druga u šampionatu, na programu je u nedelju od 19 časova.

- Ne možete ignorisati činjenice. Nadam se da našom platformom podižemo svest i da možemo imati pozitivnu promenu na duge staze - rekao je vozač Mercedesa Džordž Rasel.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.